Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Achmed Oso

De Syrische Achmed Oso kwam in 2000 naar Nederland en staat onder de naam Oso Couture bekend om zijn Syrisch/Nederlandse damescouture.

Midden-Oosterse stoffen en Europese silhouetten
Zelf omschrijft Achmed Oso zijn werk als “elegant, van verfijnd tot flamboyant, van statig tot sexy met speelse ondeugendheid.” Zijn ontwerpen zijn een combinatie van onder andere Midden-Oosterse materialen, zoals glanzende voiles voorzien van glitterdetails en borduursels, met Europese silhouetten. Naast avond- en bruidskleding ontwerpt Oso ook casual chic looks.

Van Syrië naar Nederland
Achmed Oso groeide op in Syrië, in een gezin van twaalf kinderen met een moeder als couturier. De appel viel niet ver van de boom, want Oso besloot na zijn middelbare school ook het modevak in te gaan. In 2000 vluchtte hij vanuit Syrië naar Amsterdam. Zodra hij hiervoor de kans kreeg, vervolgde Oso zijn modestudie in Nederland. Hij startte bij de Haagse modevakschool, maar door zijn grote couturekennis leerde hij niet veel bij. Hij ging verder aan de Gerrit Rietveld Academie en studeerde uiteindelijk af aan de Academie Artemis en M. Müller & Sohn in het Duitse Düsseldorf. Deze verschillende opleidingen maken dat Achmed Oso als een van de weinige couturiers alle stadia van het ontwerpvak beheerst.

Carrière
In 2008 opende Achmed Oso een eigen winkeltje in Oegstgeest en twee jaar later begon hij zijn eigen couturelabel Oso Couture. Zijn showroom zit nog steeds in Oegstgeest, waar hij naast zijn eigen merk ook ontwerpen van NATANverkoopt. Naast het feit dat menig BN-er tegenwoordig de rode loper betreedt in een van zijn couturestukken, levert Achmed Oso ook ontwerpen op koninklijke bestelling. Een van zijn dromen is om nog meer Nederlandse vrouwen te kleden en daarna internationaal uit te breiden. Zijn grootste droom is om in Syrië een academie te beginnen om jongeren te ondersteunen in hun mode-opleiding.

Collectie Bene
De nieuwe lente/zomer 2017-collectie van Achmed Oso heet Bene en is vernoemd naar zijn geboorteplaats en betekent geur in het Koerdisch. De collectie bestaat uit ontwerpen met veel Midden-Oosterse stoffen, waaronder beweeglijke en glanzende voiles voorzien van borduursels, gekleurde bloemprints, pailletten, vogels, kant en glanzend draad.