Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Ajbilou | Rosdorff

Ajbilou | Rosdorff is het merk van het duo Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff. Na hun studies aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben de twee zich in 2016 gestort op hun gezamenlijke label dat zich focust op zero waste-mode.

Mode in het teken van zero waste

De textielindustrie is de op een na grootste vervuiler van de aarde en daarom ligt de centrale focus in het werk van Ajbilou | Rosdorff op zero waste. Het merk wil laten zien dat er een alternatief is voor het oplossen van dit probleem. Het duo gelooft in de combinatie van mooie kledingontwerpen die tegelijkertijd een duurzame verandering in de wereld aanbrengen. De ontwerpsters laten zich inspireren door verschillende plekken en culturen, waarmee ze door middel van hun mode alles en iedereen met elkaar proberen te verbinden.

Mode- en theaterontwerpers

Zowel Ajbilou als Rosdorff behaalde hun diploma’s aan de HKU. Ajbilou koos voor de richting Mode-ontwerp en studeerde in 2016 af met haar collectie ‘You’re not the boss of me’. Rosdorff volgde haar studie in de richting Theaterontwerp. Na het bezoeken van sweatshops tijdens haar trip door India, besloot Rosdorff zich te richten op het recyclen van textiel om het product op die manier meer waarde te geven. Het duo liep samen stage bij Capara in Antwerpen. In 2015 werd het werk ‘De Mens van de Toekomst’ (The Man of the Future) van Ajbilou | Rosdorff genomineerd voor ‘The Future of Fashion is Now’ in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. In oktober 2016 showde ze hun collectie van ontwerpen met handbeschilderde stoffen, tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week.

Geen groene mode

Wat de textielsoort van hun ontwerpen betreft, gebruikt Ajbilou | Rosdorff alleen restmateriaal van andere ontwerpers of oude kleding. Ze zien hun werk niet alleen als een duurzaam goed, maar ook als een kunstvorm waarbij ze de overgebleven stoffen in een goed en doelgericht ontwerp verwerken. Het label wil niet bestempeld worden als een ‘groen modelabel’, maar mensen juist de schoonheid van zogenaamd ‘waardeloze’ stoffen tonen. “Weggooien is geen oplossing, het is een probleem en wij bieden de oplossing”, aldus Ajbilou | Rosdorff. De collectie die het duo toonde tijdens de 26ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam was geïnspireerd op Japanse idealen van de perfecte harmonie tussen man, vrouw en natuur.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter