Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Anbasja Blanken

Het label ALA BLANKA van Anbasja Blanken (1987) bestaat sinds 2016. In dat jaar debuteerde ze in januari met haar ready-to-wear-collectie ANBASJA BLANKEN op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Vrouwen hebben de broek aan

ALA BLANKA is een elegant en chique label dat zich richt op broeken. Het label is ontstaan vanuit een eindeloze liefde voor de ideale schoonheid en het vakmanschap. Blanken maakt kwalitatief en luxueuze damespantalons met een divers aanbod aan tailoring, hoge en lage modellen en uitlopende broekspijpen. Het is herkenbaar door haar kenmerkende stijl van zachte kleurpaletten en stofkeuzes.

Van Friesland tot Viktor & Rolf

Anbasja Blanken startte in 2005 een technische modestudie aan het Friesland College in Leeuwarden. Tegelijkertijd liep ze stage als design- en atelierassistente bij Kentroy Yearwood van het label Intoxica-jeans in Amsterdam. In 2009 studeerde ze af met haar collectie ‘The Future Generation’ waarmee ze de publieksprijs ontving voor beste collectie en presentatie van het jaar. Ondertussen begon ze haar bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU), waarna ze de kans kreeg om als design- en atelierassistente stage te lopen bij het gerenommeerde modehuis Viktor & Rolf. Daar heeft ze het gehele ontwerpproces en de uitwerking voor de lente/zomer 2013 ready-to-wear-collectie onder haar hoede genomen.

Upcoming Talent

In 2013 studeerde Blanken af aan de HKU met de collectie ‘The Shakhinah Glory’, waarmee ze werd geselecteerd als finaliste voor de ‘Lichting-award’. Het gevolg: ze werd geselecteerd voor diverse exposities, waaronder de Modefabriek en de Campaign for Wool. Ook in het buitenland bleef haar talent niet onopgemerkt. In 2014 werd ze uitgenodigd voor het Spaanse modefestival SOUTH36.32N, waar ze haar collectie in Cádiz mocht presenteren. In oktober 2016 kon Blanken wederom een award aan haar lijstje toevoegen, namelijk de Global Demin Award.

MOAM

Samen met vier andere ontwerpers werd Blanken in 2015 geselecteerd voor het MOAM-collectief. Gedurende zes maanden werd ze gecoacht door grote modenamen als Cecile Narinx, Mart VisserClaes Iversen en Georgette Koning. De collectie werd in juli 2015 gepresenteerd in het Rijksmuseum. Haar eerste eigen lijn presenteerde ze in 2016 tijdens de 24e editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Tijdens de 26e editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam toonde ze haar nieuwste collectie. 

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter