Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Anouk van Klaveren

Anouk van Klaveren is een Nederlandse mode-ontwerper die de scherpe kanten van de esthetiek verkent. Haar werk draait om de vervreemding van het menselijk lichaam en de deconstructie van luxe.

“Ik vind het interessant hoe mode een illusie van structuur en hiërarchie creëert. Als een collectieve mythe zijn kleding en bezittingen de instrumenten om iemands financiële of intellectuele vermogen mee te presenteren. Een leren jas staat voor cool, Schots tweed wordt geassocieerd met de hogere klasse en parels zijn chic. Dit zijn echter Westerse standpunten. Het is fascinerend om te zien hoe culturele normen en standaarden kunnen verschillen, maar tegelijkertijd op elkaar lijken. Door te spelen met deze culturele relativiteit van luxe, plaats je de mode-industrie in perspectief. “

Grensoverschrijdende projecten

Haar onderzoek naar luxe als een menselijk maaksel, hebben geleid tot grensoverschrijdende projecten in verschillende media, zoals performances, modecollecties, sieraadontwerpen en beeldhouwkunst. De interactieve voorstelling PROJECT 000 004 – Hypertrichosis Bow Tie 2.0, waarin Van Klaveren menselijk haar van het publiek verwerkte in vlinderdassen, werd geselecteerd om voor de Milanese Salone del Mobile. Hierna werd het werk geshowd tijdens de Dutch Design Week, in de Amsterdamse Frame Store, in het Centraal Museum in Utrecht en gepubliceerd in de New York Times.

Goudsmid

In 2013 studeerde Anouk van Klaveren af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens haar opleiding deed ze internationale ervaring op bij onder andere BLESS in Berlijn. Na haar studie specialiseerde ze zich in sieradenontwerp en kreeg ze de mogelijkheid om het ambacht van goudsmeden in de praktijk te leren. In februari 2014 werd Anouk van Klaveren door de British Fashion Council genomineerd als Tomorrow’s Talent en exposeerde ze haar werk tijdens de London International Fashion Showcase.

Performances, mode-ontwerp en tentoonstellingen

Momenteel werkt Van Klaveren aan PROJECT 000 005 – ‘His Majesty prefers Pigs’’. Voor dit doorlopende project creëerde Anouk van Klaveren een script voor een denkbeeldige volksstam. Het project bestaat uit een reeks performances, een fictieve rite van varkensaanbidding en vrome karakters die zijn gekleed in haar unisekskleding, maskers en sieraden. Tijdens de januari-editie 2017 van MBFWA toonde ze een performance met het Driewieler-collectief gehuld in gouden stroken en looks met de typerende link naar accessoires en beweging. Een aantal van deze stukken zijn in januari 2016 tentoongesteld in Atelier Néerlandais tijdens de Men’s Fashion Week in Parijs

Das Leben am Haverkamp

Anouk van Klaveren is mede-oprichter van de ontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp, een creatief platform dat ze heeft opgezet samen met drie andere jonge mode-ontwerpers: Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse. Samen creëren ze de benodigde context voor hun ongepolijste hersenspinsels en onconventionele benadering van mode.

Credits profielfoto: Jeronimus van Pelt
Credits lookbook: Imke Ligthart, Dayna Casey, Wim Klaassen