Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

BARBARA LANGENDIJK

BARBARA LANGENDIJK staat bekend om haar eigen interpretaties van kledingconstructies en combineert deze met traditionele ambachten, culturen en rituelen.Voor haar laatste collectie ontwikkelde zij sieraden die vorm gaven aan de kledingstukken en tevens werkten als sluiting. Voor de komende editie van Fashion Week werkt zij samen met sieraden ontwerpster Noon Passama, om de wisselwerking tussen mode en sieraad verder te kunnen onderzoeken.

Studie in New York

Barbara Langendijk voltooide in juli 2013 haar Master Fashion Design aan de Arnhemse ArtEZ. Tijdens haar studie liep Langendijk meerdere stages, onder andere bij Walter van Beirendonck in Antwerpen en Proenza Schouler in New York. Tijdens haar studie volgde ze lessen aan de prestigieuze Parsons School of Design in New York en werkte daarnaast ook aan een project met traditionele Turkse ambachtslieden. Haar afstudeercollectie ‘CLOTH’ werd opgenomen in de Graduate Directory 2014 van Wallpaper Magazine en als kers op de taart werd ze door ontwerper Brandon Maxwellgevraagd voor de styling van Lady Gaga.

Van een ontwerpcollectief tot kostuumontwerpen

Langendijk debuteerde in 2015 tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam met haar collectie ‘Riches from Rages’. De inspiratie hiervoor haalde ze uit het onderzoek dat ze in Japan deed naar traditionele ambachten en cultuur. Kort daarna werd ze toegevoegd aan het MOAM-collectief, waarvoor ze in de gelegenheid werd gesteld om te werken met merken als PhilipsKLM en het TextielLab van het TextielMuseum. De collectie die zij samen met vijf andere ontwerpers maakte, werd geshowd in het Rijksmuseum. Daarnaast ontwierp Langendijk onder andere de kostuums voor de voorstelling ‘DEPARTURE’ van choreograaf Juanjo Arques, dat werd uitgevoerd door de dansers van Het Nationale Ballet en Codarts.

Multidisciplinaire werkwijze

In de herfst van 2015 werd Langendijk als enige mode-ontwerpster genomineerd voor de Young Designer Award van de Dutch Design Awards. In haar werk staat de zoektocht naar andere manieren van kledingconstructies, zonder hierbij gebruik te maken losse patroondelen. Belangrijke inspiratiebronnen zijn rituelen, ambachten en tradities, die vaak terug te vinden zijn in haar materiaalkeuzes.