Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Danial Aitouganov

De van oorsprong Russische Danial Aitouganov staat bekend om zijn in het oog springende eclectische ontwerpen waarvoor hij zich laat inspireren door kunst, mode en design.

Van Oost naar West

Aitouganov werd geboren in Tartastan, een autonome republiek binnen Rusland, en groeide op in Amsterdam. De multiculturele omgeving, culturele botsingen, design, kunst, en creativiteit, waarmee hij tijdens zijn jonge jaren in aanraking kwam, inspireerde hem om mode-ontwerper te worden. Hij startte zijn studieloopbaan aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en ging na zijn afstuderen verder aan het Amsterdam Fashion Institute. In 2016 studeerde hij af en debuteerde in datzelfde jaar tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam met zijn kleurrijke collectie ‘The second sex – vol. II’. Een collectie die hem de Lichting 2016-award opleverde.

Alexander Wang

Na als een van de meest getalenteerde tien studenten geselecteerd te worden voor AMFI’s Honours programma, kreeg Aitouganov de kans om zijn commerciële inzicht uit te diepen als ontwerper van vrouwenkleding bij Alexander Wang. Hier ontwikkelde hij zijn eerste vrouwencollectie genaamd Women’s work, waarmee hij in 2016 de Lectra Award voor Fashion Design won.

Grafische achtergrond

Wie de ontwerpen van Aitouganov ziet, valt het direct op dat hij zijn grafische kennis niet helemaal links heeft laten liggen. Binnen zijn conceptuele ontwerpen speelt hij met zelfontworpen, unieke prints en voluptueuze silhouetten, waarmee hij de vrouwelijke aspecten extra kracht wil bijzetten. Het meest interessante onderdeel van mode vindt hij de samenkomst van kunst en de tijdgeest, die hij binnen zijn ontwerpen probeert te openbaren.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter