Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Das Leben am Haverkamp

Het collectief Das Leben am Haverkamp wordt gevormd door vier jonge mode-ontwerpers: Anouk van Klaveren (1991), Christa van der Meer (1988), Dewi Bekker (1990) en Gino Anthonisse (1988). Alle leden hebben hun eigen label, maar presenteren dit als een collectief. Samen creëren ze de nieuwe context die nodig is om op hun onbegrensde manier te werken.

Onconventioneel en ongepolijst

Na hun afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, bundelden Van Klaveren, Van der Meer, Bekker en Anthonisse hun krachten en vormden het collectief: Das Leben am Haverkamp. Hun onconventionele benadering van design en mode uit zich in ongepolijst werk dat je aan het denken zet. Hun ontwerpen zijn vaak geïnspireerd op alter ego’s, jeugdigheid en florale gordijnen. Mogelijke nieuwe en onbekende terreinen worden verkend tijdens hun inventieve performances en presentaties. 

De ontwerpers

Dewi Bekker heeft een speelse kijk op mannenmode. Haar doel is om de ultieme balans te vinden tussen humor, het dagelijks leven en fantasie. Dit resulteert in een imaginaire wereld van primaire kleuren, plastic materialen en klassieke mannenmode. Tijdens haar zoektocht naar het perfecte ontwerp, doet ze onderzoek naar onderwerpen zoals transformatie, identiteit, alter ego’s, Boliviaanse medicijnmannen, superhelden, traditionele Europese feesten en James Bond.

Gino Anthonisse is in zijn werk altijd op zoek naar verwondering. Echte verwondering is iets dat volgens hem in de huidige maatschappij bijna niet meer bestaat. Hij reflecteert hierop door zijn wonderlijke collages tot leven te brengen. Door klassieke kleding en etnische elementen te combineren met vreemde materialen en technieken, creëert hij verrassende en surrealistische ontwerpen.

Het werk van Christa van der Meer focust zich vaak op tradities en bepaalde onderdelen uit de visuele cultuur die ze vertaalt in series van schilderijen, collages en mode-ontwerpen. Kleding stelt je in staat om je eigen identiteit uit te drukken en daarom vraagt Van der Meer zich af op welke manier de gedragen kleding je verbindt met je identiteit. Is mode nog steeds een uitdrukking van identiteit als het niet door een persoon maar een object gedragen wordt?

Anouk van Klaveren verkent in haar werk de scherpe kanten van de esthetiek. In haar werk draait het om de vervreemding van het lichaam. Hierin speelt ze met culturele relativiteit van schoonheid waarmee ze de luxe-industrie in perspectief plaatst. Haar gedachtenexperimenten uit ze in verschillende media, zoals mode, sculptuur, uniseks-sieraden en performances; een rijk van menselijk haar, plastic franjes, gouden maskers en parels.

Experimenteel laboratorium

Het hoofdkwartier van Das Leben am Haverkamp is een laboratorium aan de rand van Den Haag waar het gehele jaar door experimenten plaatsvinden. Het collectief verwerpt de imaginaire grenzen tussen de verschillende disciplines. In januari 2017 presenteerde Das Leben am Haverkamp hun collectie tijdens de Paris Men’s Fashion Week en showde het collectief tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter