Sluit menu
Menu
Zondag, 09 mei 2021

Designers

Dewi Bekker

Dewi Bekker is een Nederlandse mannenmode ontwerpster en werkzaam vanuit Den Haag. Ze heeft een speelse kijk op mannenmode en ziet het als haar doel om hierin de ultieme balans tussen humor, het dagelijks leven en fantasie te vinden.

Absurdisme en surrealisme in mannenmode

De absurdistische en surrealistische invloeden in Bekkers ontwerpen, worden versterkt door het gebruik van onconventionele materialen en de toevoeging van etnische referenties. Naast het creëren van een vervreemdende sfeer, hecht ze ook veel waarde aan de technische uitwerking van de stukken. Dit resulteert vaak in een fantasierijke wereld van primaire kleuren, plastic materialen en klassieke mannenmode. Tijdens haar zoektocht naar het perfecte ontwerp, doet ze onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen zoals transformatie, identiteit, alter ego’s, Boliviaanse medicijnmannen, superhelden, traditionele Europese feesten en James Bond.

Bulgaarse Kuker-feesten, maskers en kunsthars

Voor haar meest recente collectie ‘The sun would not catch them on the road’ deed Bekker onderzoek naar het alter ego en de transformatie die daar mee gepaard gaat. Hiervoor verdiepte ze zich in de wereld van de traditionele Bulgaarse Kuker-feesten en het stereotype superhelden in de westerse samenleving. De botsing van deze twee werelden resulteerde in een collectie van headpieces, speelgoedachtige objecten, klassieke mannenmode en in kunsthars gegoten textiel. De collectie werd in januari 2016 getoond tijdens Paris Men’s Fashion Week als onderdeel van The-Show-Off Show, een showroom en tentoonstelling van het collectief Das Leben am Haverkamp.

Parijs, Berlijn en Den Haag

Tijdens haar opleiding liep Dewi Bekker stage bij Bernhard Willhelm in Parijs en Hannes Kettritz in Berlijn. In 2013 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar afstudeercollectie ‘I would like to drink beer high among the Aesir’ werd geselecteerd voor de prestigieuze Lichting-award en gaf haar de kans om haar werk te presenteren tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam en Dutch Design Week. Direct na haar afstuderen startte ze haar eigen gelijknamige label, Dewi Bekker.

Das Leben am Haverkamp

In 2014 werd Bekker geselecteerd als een van de vier ontwerpers voor de MOAM voor HEMA-collectie. Samen ontwierpen ze een twintigdelige collectie die werd verkocht in 200 HEMA-winkels door heel Nederland. Hiernaast startte Bekker in datzelfde jaar samen met drie andere ontwerpers – Anouk van Klaveren, Christa van der Meer en Gino Anthonisse – het ontwerpcollectief Das Leben am Haverkamp. Alle leden hebben hun eigen label, maar presenteren dit collectief. Samen creëren ze de benodigde context voor hun ongepolijste hersenspinsels en onconventionele benadering van mode.

Bekkers allernieuwste collectie focust zich op een vervreemdende groepsidentiteit, die wordt gedefinieerd door een absurdistische esthetiek met felle kleuren, gestreepte patronen, rubberen handschoenen en maskers. Haar collectie werd in collectieve presentaties van Das Leben am Haverkamp gepresenteerd tijdens Paris Men’s Fashion Week én de 26ste editie van de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam in januari 2017.

Credits profielfoto: Jeronimus van Pelt
Credits lookbook: Imke Ligthart, Henri Verhoef, Peter Stigter