Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Dries van Noten

De Antwerpse Dries van Noten (1958) werd geboren in een kleermakersfamilie. Halverwege de jaren tachtig behaalde Van Noten zijn eerste modesuccessen als een van de Antwerpse Zes. 

Grafisch en exotisch

De excentrieke stijl van Dries van Noten wordt gekenmerkt door exotische en grafische prints en zijn royale gebruik van textiel. Dit laatste creëert hij door lagen van verschillende materialen, kleuren en patronen in zijn kledingstukken te verwerken. Zijn inspiratie haalt hij uit Oosterse en Afrikaanse landen en vervlogen tijden als de Roaring Twenties en Flying Forties. Typisch voor Dries van Noten is zijn gedetailleerde werk, bijzondere patronen, verfijnde handwerk en authentieke stoffen.

Een van de Antwerpse Zes

Op zijn achttiende startte Dries van Noten met de mode-opleiding aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 1986 presenteerde hij zijn eerste gelijknamige prêt-à-portercollectie voor mannen, die na een jaar werd vergezeld door een vrouwencollectie. Sinds 1989 vind je zijn winkel in het voormalige Antwerpse warenhuis ‘Het Modepaleis’. Dries van Noten gold midden jaren tachtig samen met Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene en Marina Yee als een van de Antwerpse Zes, een benaming die refereert aan de grote internationale doorbraak van de Vlaamse mode. 

Volle prijzenkast

De Council of Fashion Designers of America (CFDA) koos Van Noten in 2008 uit als de winnaar van de prestigieuze International Designer of the Year Award. In datzelfde jaar werd hij door de RSA Trustee Board in London uitgeroepen tot Royal Designer for Industry (RDI). Een jaar later nam de Vlaamse Kamer van Koophandel (VOKA) hem op in hun Galerie des Eminents en kon hij zijn prijzenkast uitbreiden met de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie én de Couture Council Award for Artistry of Fashion van de Couture Council van het Fashion Institute of Technology Museum. In 2015 werd hij in Parijs door de voormalige Franse minister van cultuur, Jack Lang, geëerd als Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres

Als dank voor zijn bijdrage aan de cultuur van de provincie Antwerpen, ontving hij eind 2016 de Cultuurprijs Antwerpen. Het geld dat aan deze prijs verbonden zat, schonk hij aan de modeafdeling van de Antwerpse Modeacademie ter ondersteuning van jonge mode-ontwerpers. In maart 2007 hield Van Noten alweer zijn honderdste modeshow.