Sluit menu
Menu
Zondag, 18 april 2021

Designers

Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn (1980) leerde het modevak aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, liep stage bij het Parijse Édith & Raphaël en studeerde in 2004 summa cum laude af als modevormgever met zijn eindexamencollectie genaamd ‘Het Dorp’. Een collectie gebaseerd op zijn gevoelens en herinneringen over zijn jeugd.

Sprookjesachtige ontwerpen

Oudshoorn heeft een herkenbaar signatuur van verhalende en romantische vrouwenmode. Zijn nostalgische couture-ontwerpen zijn sprookjesachtig met vaak vloeiende silhouetten en voorzien van duizenden pailletten en Swarovski-kristallen. Oudshoorn staat bekend als een ambachtsman, wat inhoudt dat onder andere deze pailletten een voor een met de hand op de stof worden verwerkt. Materialen die hij vaak gebruikt zijn huidkleurig tule, handgeverfd zijde en wol. Qua kleurgebruik kiest hij vaak voor wat ‘oudere’ kleuren, zoals oudroze en okergeel.

Nederlandse couture in Parijs

In 2005 won Oudshoorn de Frans Molenaar-prijs met een collectie geïnspireerd op Russische huisvrouwen uit Sint-Petersburg. Met collecties als ‘DOODSGEWOON’ (2006), ‘Forget your Troubles’ (2012), ‘Remembered Colours’ (2013), ‘Fools Paradise’ (2014) en ‘Return to Home’ (2015) wist Oudshoorn de afgelopen jaren het publiek van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam te betoveren. Sinds 2010 showt Oudshoorn ook jaarlijks tijdens de coutureweek in Parijs en presenteerde hij in datzelfde jaar zijn ontwerpen uit ‘Pinings for the Heavens’ in de tuin van het Musee de la Vie Romantique.

Museale waardering voor theatrale collecties 

Oudshoorns werk doet het niet alleen goed op de catwalk, ook vanuit de museale wereld is er interesse in zijn dromerige ontwerpen. Begin 2016 werd Oudshoorn door het Stedelijk Museum Alkmaar gevraagd om een ode te brengen aan de werk van schilder Caesar van Everdingen voor de tentoonstelling ‘Vleiend Penseel’. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan de expositie ‘Mode in Bloei’ (2015) in het Rijksmuseum en was zijn werk, als enige Nederlandse ontwerper, te zien in de internationale en reizende expositie ‘Snoopy & Belle in Fashion’. Naast onder andere het Haagse GemeentemuseumPaleis Het Loo en Teylers Museum, was zijn werk bijvoorbeeld ook te zien in het Argentijnse Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires.

De theaterwereld

Oudshoorns talent voor het creëren van sferen en de gave om zijn ambachtelijke deskundigheid te koppelen aan het vertalen van verhalen naar kleding, maakt hem uitermate geschikt om naast couture ook passende theaterkostuums te ontwerpen. Zo zijn Oudhoorns ontwerpen te zien in de voorstellingen ‘Soldaat van Oranje’ (2010-2015) en ‘Anne’ (2014/15). In 2011 ontwierp hij voor ‘Begeerte heeft ons aangeraakt’, een stuk dat werd uitgevoerd door Het Derde Bedrijf. 

Atelier in Amsterdam

Om zijn collectie toegankelijker te maken, opende Oudshoorn ter ere van zijn tienjarige jubileum medio 2015 een nieuw atelier aan de Amsterdamse Overtoom 150. Belangstellenden kunnen hier terecht voor op-maat-gemaakte couture- en bruidsjurken.