Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Iris van Herpen

Het werk van Iris van Herpen (1984) kenmerkt zich door de symbiotische relatie die het heeft met kunst, wetenschap, architectuur en industrieel design. In haar ontwerp staat multidisciplinariteit centraal en is daarnaast een belangrijk onderdeel van haar herdefinitie van het concept mode.

Avantgardist in de dop

In 2007 startte de in Wamel (Gelderland) geboren Iris van Herpen haar gelijknamige label. Tijdens en na haar studie Fashion Design aan de ArtEZ Academie in Arnhem koos Van Herpen ervoor om te werken bij vooruitstrevende ontwerpers. De Britse enfant terrible Alexander McQueen en de Nederlandse textielkunstenares Claudy Jongstrapasseerden de revue. Zelf is Van Herpen ook wars van de standaard in fashion design. Van Herpen zet de nieuwste technieken in als hulpmiddel om haar ware doel te bereiken: de ontwikkeling van innovatieve stoffen. Hiervoor maakt ze gebruik van onconventionele materialen als silicone rubbers, metalen, elastisch plastic, het 3D-printmateriaal TPU 92A-1 en apparaten als lasersnijders en gietvormen.

Van water tot magnetische krachten

Inspiratie haalt Van Herpen uit de technologie, waarmee ze abstracte zaken (zoals alchemierookelektromagnetische golven en zwaartekracht) probeert om te zetten in ontwerpen. Het is juist de fascinatie voor materialen waarover de mens geen controle heeft, waar Van Herpen mee speelt. In 2010 presenteerde ze een heuse water dress en showde ze in samenwerking met de Londense architect Daniel Widrig haar eerste 3D-geprinte jurk. Voor haar collectie ‘Lucid’ nam ze de neurologische condities van de mens onder de loep. Dit mondde uit in surrealistische ontwerpen die de bewuste staat van dromen representeerde.

Haute couturier

De combinatie van Van Herpens traditionele vakmanschap en innovatieve technieken was voor de prestigieuze Parijse La Chambre Syndicale de la Haute Couture dé reden om haar in 2011 op te nemen als hun jongste lid. Naast haar haute couturelijn focust Van Herpen zich sinds 2013 ook op ready-to-wear, waarbij in beide gevallen geldt: het creëren van een nieuw silhouet. De functionaliteit, dat is een tweede. Het is niet de draagbaarheid die ze in haar ontwerpen centraal stelt, maar de beweging die wordt gecreëerd door nieuwe vormen, materialen en structuren. Schetsen is aan Van Herpen niet besteed, behalve als het een 3D-print betreft. Haar werkproces omschrijft zich het best in termen als mouleren (in een vorm gieten), vormen en opbouwen.

Multi-bekroonde ontwerpster

Sinds het begin van haar carrière sleept Van Herpen de ene na de andere prijs binnen. Enkele hiervan zijn de Dutch Design Award 2009, Mercedes-Benz Dutch Fashion Award 2010 en Beste Nederlandse ontwerper volgens de Marie Claire prix de la mode 2013. In 2016 werden het Cultuurfonds Modestipendium, de STARTS Prize van de Europese Unie en de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst en Techniek aan deze rij toegevoegd.