Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Jan Taminiau

Jan Taminiau studeerde in 2001 af aan ArtEZ waarna hij in 2004 zijn eigen label oprichtte met dezelfde naam. Een jaar later mocht hij zijn haute couture-collectie tonen in Parijs. Taminiau werd bij het grote publiek bekend door zijn postzakkencreatie voor Koningin Maxima en een enthousiaste Lady Gaga, Beyoncé en Rihanna. 

Individu boven alles

Eind 2013 kreeg Taminiau het Mode Stipendium uitgereikt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Inmiddels is de ontwerper iets meer op de achtergrond getreden en toont hij alleen privé en vaak op locaties in het buitenland. De ontwerper wil met elke collectie het individu op een voetstuk zetten en gelooft dat er altijd meer is dan je met het blote oog kunt zien. Juist dat aspect maakt het ontwerpen van couture zo interessant voor hem. 

Collectie Robotic Nature

Taminiau’s een-na-laatste couture-collectie heet Robotic Nature en toonde hij voor een exclusief gezelschap in Madrid. Opnieuw vertelde de ontwerper tijdens de vertoning van de creaties zelf over de achterliggende gedachte bij de stukken. Dit is inmiddels onderdeel van zijn manier van werken geworden. Zijn inspiratie voor deze collectie kwam van het Spaanse landschap waar hij tijdens een tour een majestueuze villa tegenkwam, die aan de ene kant erg uit de toon viel, maar toch in de groene oase paste. Het huis werd in zijn fantasie een rustende robot in een bed van groen, die naar de collectie werd vertaald door het contrasterende gebruik van verschillende stoffen en grafische en organische lijnen. 

Collectie The Attic

In september 2016 toonde Taminiau zijn laatste collectie. Opnieuw deed hij dit voor een select gezelschap, en dit keer op een bijzondere locatie: de zolder van een gebouw in Artis. Hij haalde zijn inspiratie ook uit de sfeer van zolderkamers en toonde een dromerige collectie met veel details. Het silhouet deed zowel aan de jaren 20 als jaren 70 denken en de bijpassende sieraden deden Art Nouveau-achtig aan.