Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Jef Montes

Jef Montes is het gelijknamige couturelabel van ontwerper Jef Montes. Hij richtte het label op in 2012, het jaar dat hij cum laude afstudeerde aan het ArtEZ Institute of the Arts. Zijn doel is om innovatieve materialen te creëren en een balans te vinden tussen conceptuele kunst en draagbare ontwerpen. Hij begint zijn collecties altijd met een sterke focus op de vertaling van zijn persoonlijke erfenis naar hedendaagse silhouetten. Dit alles uitgevoerd in experimentele creaties.

Materiaal en lichteffecten

Bij elke collectie presenteert Jef Montes nieuwe materialen die hij ontwerpt en maakt in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg. Een van zijn doelstellingen is het maken van zeer exclusief en duur ogende stoffen, gemaakt van relatief goedkope materialen. Al zijn collecties geven het lopende ontwerpproces weer, waarbij silhouetten worden gemaakt op basis van elementaire en architecturale vormen. Dit proces toont ook Montes’ manier van werken op het gebied van materiaal.

Water, vuur en licht

Hij gebruikt vaak vuur of water voor het samensmelten of manipuleren van materialen. Vervolgens geeft hij het meer karakter door het te deconstrueren en meer dimensie door het gebruik van meerdere ambachtelijke technieken en versieringen. Materiaal een totaal andere look of functie geven is iets wat Montes erg interesseert. Verder heeft Montes een fascinatie voor licht. Zijn ontwerpen worden vaak visueel verbeterd door het gebruik van kunstlicht in combinatie met daglicht.

Statement

Montes showde zijn debuutcollectie ‘ Illuminosa ‘ tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in 2014. Zijn shows bevatten vaak performance-achtige elementen, die bedoeld zijn om het publiek in zijn ontwerpen mee te voeren. Een jaar later presenteerde hij zijn collectie ‘Velero‘ in een OFF SCHEDULE-presentatie. Deze collectie werd later verder ontwikkeld en verkocht aan het Centraal Museum Utrecht. Door performance en presentatie zoekt hij naar unieke manieren om emoties op de toeschouwer over te brengen en een artistiek statement te maken. Tijdens de januari-editie 2016 van de modeweek blies hij met zijn show ‘Resolver‘ iedereen omver met een indrukwekkende, conceptuele voorstelling en maakte hij een gedurfd statement tegen de vluchtigheid van de mode-industrie.

Internationaal en interdisciplinair

Sinds de lancering van het label, waren Montes’ creaties te zien op internationale tentoonstellingen. Zo presenteerde hij, in samenwerking met Philips, een show tijdens de London Fashion Week waar hij Nederland vertegenwoordigde, nadat hij door The British Council was genomineerd voor een International Fashion Showcase. Het merk breidt momenteel uit in bredere zin, en streeft naar samenwerkingen met interdisciplinaire en internationale focus. Waar zijn huidige werk nog kan worden gedefinieerd als autonome kunst, zal het label zich gedeeltelijk richten op het vertalen van zijn artistieke oogpunt naar een commercieel levensvatbare kledinglijn.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter
Designer Image: Team Peter Stigter