Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Liesbeth Sterkenburg

In haar werk laat Liesbeth Sterkenburg zich inspireren door verschillende culturen en subculturen. Zodra ze geïntrigeerd raakt door een onderwerp, verliest ze zich volledig in het achtergrondverhaal en onderzoek hiervan. Met die indrukken creëert ze vervolgens vanuit haar eigen perspectief een nieuwe wereld. 

NEWSTREET EXPO’s

Een voorbeeld van een verhalende collectie is Sterkenburgs afstudeercollectie, waarvoor ze een eigen bende ‘NEWSTREET EXPO’s’ creëerde. Inspiratie hiervoor haalde ze uit de Jakuza en Bosozoku, oftewel de Japanse maffia en motorbendes. De collectie vertelde het verhaal van een aantal mannen en vrouwen die niet waren toegelaten tot de kunstacademie. Samen besloten ze een groep te vormen die de straten als hun canvas en hun lichaam als atelier gebruikten. 

Verhalende factor

Een belangrijk onderdeel van Sterkenburgs werk is het maken van prints. Deze vertellen het verhaal. Ze maakt bijvoorbeeld veel gebruik van zeefdrukken, digitale prints en borduurwerk. Ze ziet het lichaam als het witte doek, waarop haar kunstwerken worden tentoongesteld. De ontwerpen van Sterkenburg kenmerken zich door oversizedkleding met functionele details, die zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden.  

Mode-ontwerp en de vrije kunsten

Na het behalen van haar vwo-diploma aan de Vrije school te Haarlem, vertrok Sterkenburg voor een jaar naar Berlijn. Tijdens haar studie aan de Von Erlenbach Kunstschule ontdekte ze haar voorliefde voor de vrije kunsten en mode-ontwerp in het specifiek. Net als haar moeder, begon Sterkenburg haar mode-opleiding aan de Artez hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Een opleiding waarbij ze tot in haar laatste jaar vrije kunst en mode kon combineren. Na haar afstuderen in 2016, werd Sterkenburg genomineerd voor de Frans Molenaar-prijs. Momenteel werkt ze freelance voor verschillende kledingmerken, zoals het Amsterdamse label By Borre en het outdoor-jassenmerk Co.exist

Future Generation en Walt Disney

In januari 2017 showde Sterkenburg als onderdeel van Future Generation drie outfits tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Tijdens deze week presenteerde ze ook een outfit die ze in samenwerking met Walt Disneyheeft gemaakt ter ere hun nieuwste speelfilm Beauty and the Beast.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter