Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Lisa Konno

De Japans-Nederlandse Lisa Konno is de ontwerpster achter het gelijknamige label. Een label waarmee ze voortdurend met nieuwe recyclingtechnieken experimenteert. Konno is als ontwerper altijd op zoek naar innovatieve manieren van ontwerpen, materiaalverwerking, productie en verkoop. Dit alles in het belang van duurzaamheid.

‘For the Workers’

Na haar studie Fashion Design aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, presenteerde Konno in januari 2015 haar eerste collectie ‘For the Workers’ tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. De collectie was een hommage aan de slachtoffers van de textielfabrieksramp in 2013 in Bangladesh. De collectie noemde ze zelf een ‘anti-sweatshop statement’. Hiermee wilde ze niet alleen bewustzijn creëren voor de omstandigheden in de fast fashion-industrie, maar ook haar steentje bijdragen aan ideeën over hoe mode kan worden ontworpen op een duurzame manier. Zowel op sociaal als ecologisch gebied.

Productie op bestelling

Al in haar examenjaar deed Konno onderzoek naar het hergebruik van kleding en ontwikkelde tijdens haar afstuderen de Extended Materials-collectie. Volgens haar ligt de vervuiling van de mode-industrie niet aan het kopen van nieuwe stoffen, maar eerder aan de grote producties die ervoor zorgen dat modeketens met een textieloverschot blijven zitten. Het doel van Konno is om haar kleding op een gerichtere wijze te produceren; namelijk op bestelling. Een compleet nieuw concept.

Denk na over je aankopen

Naast haar debuutcollectie, ontwikkelde Konno in 2015 samen met fotografe Olya Oleinic een capsule-collectie ‘Photo-Shirt’ die ze presenteerden in FOAM Amsterdam. In 2016 gaf ze haar tweede catwalkshow tijdens de 24ste editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam genaamd ‘Yours Truly’. Door het vakmanschap van de mode-industrie op een positieve manier te belichten, wilde Konno met deze collectie de dragers van mode oproepen om na te denken over hun aankopen.