Sluit menu
Menu
Zondag, 09 mei 2021

Designers

Monique Collignon

Monique Collignon (1962) is inmiddels een begrip in de haute couture en heeft een carrière als mode-ontwerper. Naast haar haute couture-lijn heeft ze een prêt-a-porter-collectie, genaamd MC Couture Light.

Zelfbewuste vrouw

Collignons werk straalt zelfbewustzijn uit en is zeer vrouwelijk, maar tegelijkertijd ook een beetje brutaal. Met een verfijnde smaak en veel creativiteit kleedt ze bekende Nederlanders en grote internationale sterren voor de rode loper. Een paar stukken van haar collectie werden opgenomen in de kunstcollecties van het Amsterdam Museum en Het Haagse Gemeentemuseum, waarna ze beschouwd werden als historische Nederlandse ontwerpen.

Zelfstandige ontwerpster

Collignon studeerde in 1983 af aan de Rotterdam Academie (sinds 1998 Willem de Koning Academie), en ontwierp pas zeven jaar later haar eerste haute couture-collectie. In de beginjaren werkte ze voornamelijk als mode-ontwerpster voor derden. In 1990 opende Monique Collignon haar eerste winkel in Leiden. Zes jaar later was de boetiek in de Amsterdamse van Baerlestraat een feit. In 2008 bracht ze naast haar haute couture-lijn een prêt-a-porter collectie uit, nu bekend als de MC Couture Light-collectie.

Comeback

In 2010 ontving Collignon de ‘Dutch Designer of the Year Award’. Daarnaast ontving ze tijdens een mode-evenement in Duitsland ‘The Best Foreign Designer Award 2012’. Een jaar later ging het bedrijf van Collignon door een samenloop van omstandigheden failliet, maar ze maakte twee jaar later een doorstart en opende met een nieuwe haute couture-collectie de juli-editie 2015 van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. 

Couture van gerecycled plastic

De collectie waarmee Collignon de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam 2016 opende is ‘The conscious collection’. Deze collectie is maatschappelijk verantwoord geproduceerd: van het stofgebruik, de recycling tot aan de werkcondities. Zo zijn alle stoffen ecologisch verantwoord gemaakt van gerecyclede PET-flessen (afkomstig van Waste2Wear). In het kledingstuk is een label bevestigd waarop het aantal flesjes vermeld staat. Ze is de eerste ontwerpster ter wereld die dergelijke gerecyclede stoffen in een haute couture-collectie heeft verwerkt.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter