Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Raf Simons

De Belgische Raf Simons (1969) staat bekend om zijn liefde voor rebelse jeugd- en subculturen en traditionele mannenkleding. Met zijn onafhankelijke esthetiek presenteert hij sinds het begin van zijn carrière een radicaal ander beeld van het heersende mannelijk schoonheidsideaal. 

Mode voor de zelfverzekerde buitenstaander

Raf Simons zelf noemt zijn ontwerpen een “fusie van de energieke en unieke jongerensubculturen met de scherpte en precisie van het traditionele kleermakersambacht. De look die door Raf Simons wordt gepresenteerd is geïnspireerd op en ontworpen voor confident outsiders.” Al vanaf zijn eerste collectie spelen muziek, kunst, performances, beelden en woorden een grote rol in zijn werk. Aan de kern van zijn werk liggen statements ten opzichte van individualiteit en onafhankelijkheid. Daarnaast staat de ontwerper bekend om zijn constante zoektocht naar innovatie, moderne proporties, materialen en texturen.

Van interieur naar mode

De loopbaan van Raf Simons is behoorlijk interessant en groots te noemen: na een stage bij de ontwerpstudio van Walter van Beirendonck startte Simons in 1991 als industrieel- en interieurontwerper. De aanmoediging van Linda Loppa (toenmalig hoofd mode-afdeling van de Koninklijke Academie voor schone Kunsten in Antwerpen) leidde hem uiteindelijk naar het modevak. In 1995 vestigde Simons zich in Antwerpen en presenteerde hij zijn eigen gelijknamige mannenmodelabel. 

Van Jil Sander via Christian Dior naar Calvin Klein

Tien jaar nadat hij zijn label was begonnen, werd Simons aangesteld als creatief directeur van het minimalistische Duitse merk Jil Sander. In de tijd daartussen ontwierp hij ook outfits voor onder andere Ruffo Research, werd hij tussen 2000 en 2005 aangesteld als hoofddocent mode aan de Universiteit voor Toegepaste Kunst in Wenen, werd in 2001 juryhoofd van de 26ste Hyères Festival én won hij in 2003 tijdens de Swiss Textiles Awards de eerste prijs. Na zeven jaar trouwe dienst ruilde Simons zijn baan bij Jil Sander in voor die van artistiek directeur bij Franse Christian Dior. In augustus 2016 werd bekend dat Simons de nieuwe hoofdontwerper van het Amerikaanse label Calvin Klein werd. Juni 2017 was een absolute topmaand voor Simons. Niet alleen won hij twee CFDA Fashion Awards, voor zowel womenswear als menswear, maar ontving ook nog eens de Vlaamse Ultima prijs.