Sluit menu
Menu
Zondag, 09 mei 2021

Designers

Saskia ter Welle

Mode loopt als een rode draad door het leven van Saskia ter Welle, en toch bleef het lange tijd bijzaak. Sinds haar vier kinderen de deur uit zijn, legt zij zich toe op het ontwikkelen van haar eigen couturelijn in haar atelier in de oude binnenstad van Doesburg. 

De natuur, helicopterview en kunst

Inspiratie vindt Ter Welle vooral in de natuur: de wisseling van de seizoenen, de veranderingen van kleur tijdens de dag en de oneindig interessante details die in planten te zien zijn. Ook het vliegen in een klein vliegtuig – haar man is piloot – geeft haar letterlijk en figuurlijk een andere kijk op de wereld. Daarnaast geven museale tentoonstellingen in binnen- en buitenland haar eveneens inspiratie voor haar ontwerpen. 

Haute couture-borduurwerk en Japanse patroontechnieken

Ieder kledingstuk begint met een lap stof, want het is vooral door middel van moulage dat Ter Welle haar inspiratie en ideeën gestalte geeft. Ze combineert de rijkdom van haute couture-borduurwerk met de wat strakkere en modernere Japanse patroontechnieken. Beide bewerkingen worden geplaatst in een eenvoudig kader dat rust en relatieve eenvoud uitstraalt. Hierdoor komt elk detail optimaal tot z’n recht. Eenvoudige en strakke ontwerpen worden voorzien van rijkversierde borduursels. Deze combinatie maakt de ontwerpen van Ter Welle zeer luxe en tegelijkertijd heel draagbaar.  

Maison Lesage

Constante scholing in de vorm van cursussen, opleidingen en masterclasses hebben de stijl van Ter Welle mede gevormd. Hoogtepunten hierin waren de opleiding bij het Parijse École Lesage, waar haute couture-borduurtechnieken worden gedoceerd en masterclasses worden gegeven door de Japanse ontwerper Shingo Sato. 

 

Samenwerkingen en projecten

Veel van Ter Welles werk is tot stand gekomen dankzij vruchtbare samenwerkingen op het gebied van moulage en borduurwerk met ontwerpers als Ilja VisserJan TaminiauMonique Collignon en Maikel Bongaerts. Daarnaast neemt ze vaak deel aan verschillende projecten, zoals in het Tilburgse Textielmuseum, bijvoorbeeld in het kader van de tentoonstellingen ‘Het Ambacht van Jan Taminiau’ en ‘Fiber Futures | Art from Japan’, waar Saskia onder andere masterclasses gaf.

Uitgangspunten voor de show in januari

In haar nieuwste ontwerpen is Ter Welle op zoek gegaan naar het contrast tussen ruw, natuurlijk materiaal en de glamour van kralen, pailletten en Swarovski-stenen. Dit heeft spannende combinaties opgeleverd, van grof handbreiwerk met chique borduursels tot een beanie met voile als mysterieus hoofddeksel. De collectie die Ter Welle presenteerde tijdens de 26e editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam werd ook wel understated glamour in een modern sprookje genoemd. 

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter