Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Spijkers en Spijkers

De tweelingzussen Truus en Riet Spijkers zijn beiden afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten (later ArtEZ)  in Arnhem en deden in 2000 hun master aan het Fashion Institute Arnhem.

Spijkers en Spijkers – SIS by Spijkers en Spijkers

In hetzelfde dat de gezusters Spijkers afstudeerden, showden ze hun eerste collectie genaamd ‘Girlfriend’ in Parijs. De zussen showen zowel op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam als in het buitenland. Tijdens de 13e editie van MBFWA in juli 2010 lanceerde het duo een tweede lijn onder de naam SIS by Spijkers en Spijkers. Deze lijn bevat dezelfde elementen als de voor Spijkers en Spijkers zo karakteristieke stijl en vormt zo een juiste aanvulling op het hoofdlabel.

Jaren 20

De Spijkers en Spijkers-vrouw heeft een herkenbare en gewilde stijl: één die gekenmerkt wordt door grafische detaillering, onderscheidend kleurgebruik en art deco-invloeden uit de jaren 20. Deze periode is bijzonder geliefd bij de tweeling vanwege de grote vernieuwing in vormgeving, kunst en de maatschappelijke veranderingen. Voor Spijkers en Spijkers is dit het tijdperk waarin hun muzen zijn geboren: onafhankelijke vrouwen met een duidelijke eigen mening. Geïnspireerd door deze sterke persoonlijkheden vervullen Spijkers en Spijkers de rol van moderne suffragettes en geven zij vrouwen het zelfvertrouwen om te zijn wie ze willen.

Complementair

De zussen vullen elkaars talenten perfect aan. Truus is de schilder die in stijl en kleuren denkt, terwijl Riet de beeldhouwer is die de ideeën van Truus vertaalt naar driedimensionale stukken. Ze gebruiken hun individualiteit voor hun gemeenschappelijke visie. Hun collecties staan bekend om hun grafische details, snit en opvallende gebruik van kleur. Hun draagbare en toegankelijke creaties hebben ook geleid tot succesvolle samenwerkingen met onder andere een brillenlijn voor Specsavers. Voor het EK 2012 was Spijkers en Spijkers verantwoordelijk voor het ontwerp van de Bavaria V-dress, dress for Victory.

Catwalk en cultuur

Al voor hun afstuderen wonnen ze een aantal prijzen waaronder voor de beste catwalkcollectie op het Festival des Jeunes Créateurs in Hyères in 1996 en de Robijn Fashion Award in 1997. Het lanceren van hun tweede lijn in 2010 wierp ook z’n vruchten af, want ze mochten dat jaar de Marie Claire Prix de la Mode voor beste nationale modeontwerpers in ontvangst nemen. Kort daarop kregen de zussen de Cultuurprijs van de Gemeente Arnhem voor hun retrospectief-tentoonstelling ‘The Mirror has two faces, Reflections of 10’, en in 2013 haalden ze het Cultuurfonds Mode Stipendium (Prins Bernhard Cultuurfonds) binnen. Het label wordt inmiddels internationaal verkocht in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter