Sluit menu
Menu
Zondag, 09 mei 2021

Designers

Sunanda Chandry Koning

In 2010 is Sunanda Koning afgestudeerd aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar studie heeft ze haar stages afgerond bij Vlisco en Anna Sui in New York. Tevens is ze genomineerd voor verschillende awards, waaronder de Bijenkorf Inspiration Award en de Frans Molenaar Couture Award. Haar werk is gepubliceerd in diverse tijdschriften en online platforms zoals Vogue Nederland, Vogue Italia Talents en i-D. In 2015 heeft ze haar afstudeercollectie getoond op Paris FashionWeek. In deze modestad gaf ze een werkpresentatie tijdens de opening van het internationale Atelier Néerlandais. Recent maakte de modeontwerpster debuut met haar collectie ‘Kū’, tijdens de 25ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Tijdens de 26e editie showde ze drie creaties als onderdeel van The Painting. 

Collectie ‘Kū’

Haar felgekleurde collectie is een onderzoek naar overgangen in het leven. Zoals ze zelf zegt: ‘in de dood, in de herinnering van anderen, zijn we meestal leuker, beter en mooier dan we in werkelijkheid waren’. De collectie viert zowel het leven als de dood en verbeeldt de vergankelijkheid en fragiliteit. Ze geeft materialen een nieuw leven, waarde en betekenis. Deze materialen variëren van PET-flessen tot royale kaftans. Op deze manier geeft zij waarde aan materialen die in hun aard vergankelijk zijn. Het doel van deze collectie is om terug te gaan naar het ambacht en investeert tijd in zowel het onderzoeken als de details van de kleding.

Love, care and world peace

Tijdens de laatste editie van MBFWA in januari 2017 heeft Koning op twee manieren bijgedragen aan het programma. Ze was onderdeel van Future Generation waarvoor ze haar eigen invulling gaf aan het blanke canvas dat de ontwerpers kregen van Peter Leferink. Ze stuurde drie tweelingen de catwalk op die door middel van kleding en haar aan elkaar verbonden waren. 

Daarnaast toonde ze een performance met drie modellen die behangen waren met verschillende doeken. Door deze een voor een uit te trekken en op te hangen verscheen de boodschap ‘Love, care and peace war’. Koning toont aan dat de boodschap belangrijker is dan de kleding. Door middel van een QR-code komt de toeschouwer nog meer te weten over dit verhaal.

Credits lookbook: Team Peter Stigter