Sluit menu
Menu
Zondag, 09 mei 2021

Designers

Toos Franken

De Vlaamse Toos Franken (Balen, 1989) heeft sinds 2014 haar gelijknamige label met minimalistische en androgyne ontwerpen. Tijdens de 26ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam toont ze haar nieuwste collectie.

Draagbaar met technische patronen

Met haar jonge, hedendaagse label richt Toos Franken zich op dameskleding. Voor haar draagbare, maar toch ongebruikelijke, kleding maakt ze gebruik van de klassieke kleermakerskennis. De focus in haar werk ligt op scherpe en technische patronen en minimalistische stoffen met een rauw randje. De kledingstukken van Franken worden ontworpen en gefabriceerd in samenwerking met door haar speciaal geselecteerde Belgische ontwerpers die een oog voor detail en afwerking hebben. 

Androgyne minimalist

Franken omschrijft haar stijl als sober, minimalistisch, androgyne en een beetje mysterieus. Om te voorkomen dat haar werk te trendgevoelig is, maakt ze vooral gebruik van de kleuren zwart en blauw. Haar ontwerpen onderscheiden zich door de bijzondere patronen en de bijbehorende fit en vorm. In Frankens collecties vind je getailleerde tot oversized items. Ze verwerkt subtiele details in de snit en hoeken en bedenk haar patronen op een bijna wiskundig manier. Haar ontwerpen zijn nooit gebaseerd op verhalen, maar op vormen en beelden. 

Toos Franken studeerde mode aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Na twee jaar stopte ze haar opleiding en werkte vervolgens een tijd bij verschillende grote Belgische ontwerpers, zoals Ann Demeulemeesteren Haider Ackermann. Na deze ervaringen voltooide ze de opleiding technisch patroontekenen en bezit ze sinds 2014 een eigen modelabel en winkel in haar geboorteplaats Balen. In januari 2017 toonde Franken voor het eerst haar minimalistische en typisch ‘Vlaamse’ ontwerpen tijdens de 26ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Video Credits: Frequin Producties
Lookbook Credits: Team Peter Stigter