Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Designers

Viktor & Rolf

Viktor & Rolf bestaat uit Viktor Horsting (Geldrop, 1969) en Rolf Snoeren (Dongen, 1969). Het modeduo staat bekend om zijn extravagante ontwerpen waarmee ze het snijvlak tussen mode en kunst onderzoeken. 

Mix van mode en kunst

De avant-gardistische ontwerpstijl van Viktor & Rolf kenmerkt zich door hun extravagante ontwerpen met kunstinvloeden. De sleutel tot hun werk is de communicatieve functie van mode. Hun bombastisch gemodelleerde, experimentele en conceptuele kledingstukken zijn vaak onderdeel van maatschappelijke of politieke statements. Bijvoorbeeld hun collectie ‘On Strike’ uit 1996, waarmee ze kritiek gaven op het gebrek aan interesse voor hun kleding van de pers en inkopers. Hiervoor ontwierpen ze een minimodeshow, een nepparfumfles een complete reclamecampagne. Vanuit deze collectie zijn de heren verder gaan bouwen aan collecties van kleding op poppen. De complete poppencollectie werd in 2008 gepresenteerd met de overzichtstentoonstelling ‘The House of Viktor & Rolf’ in het Utrechtse Centraal Museum.

Onafscheidelijk modeduo

Sinds hun afstuderen in 1992 aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, zijn Viktor Horsting en Rolf Snoeren onafscheidelijk. In Parijs startten ze hun label Viktor & Rolf, om nog geen jaar later voor hun eerste collectie drie prijzen van het modefestival in Hyères in de wacht te slepen. Vanaf moment één kwam het duo in aanraking met de museale wereld. Hun eerste installatie ‘L’Hiver de l’Amour’ toonden ze al in 1994 als onderdeel van een internationale groepsshow voor hedendaagse kunst in Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Hun eerste grote doorbraak kwam in 1998 met hun haute-coutureshow tijdens de Parijse modeweek.

In 2000 startte het duo naast hun couturelijn een prêt-à-porterlijn, waarvan de laatste collectie tijdens de herfst/winter-editie van Paris Fashion Week 2015 werd gepresenteerd. Sindsdien spitst het duo zich op haute couture, geuren, bruidsjurken en een zonnebrillijn. Na het organiseren van verschillende internationale tentoonstellingen en het winnen van meerdere awards, behoren Viktor & Rolf momenteel tot de belangrijkste ontwerpers van de wereld.