Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Live

Ronald van der Kemp

Ronald van der Kemp opende vanavond AFW 2019 met een spectaculaire vertoning die verder ging dan een gewone fashion show. De designer ontwikkelde een radicale modecapsule als eerbetoon aan Amsterdam met als decor het iconische Moco Museum op het Museumplein. Waar Banksy natuurlijk de kunstenaar is op het gebied van street art, is Ronald van der Kemp de rebel binnen de Haute Couture die continu de normen en grenzen op blijft zoeken. Het is dan ook niet voor niets dat de kunstwerken van Banksy de perfecte achtergrond schetste voor de tentoongestelde collecties.

Alle tentoongestelde kleding werd volledig gemaakt van hergebruikte materialen, gerecyclede kleding en bestaand textiel, en werd met de hand geproduceerd in Amsterdam. Ronald van der Kemp word dan ook de pionier in de duurzaamheids-beweging binnen de mode genoemd, en werd hier al eerder internationaal voor geprezen.

In iedere ruimte van het Moco stonden kunstwerken, installaties en modellen in de voorgaande collecties van RVDK die als ware het museum tot leven brachten. Vervolgens werd het publiek onder begeleiding van muziek naar buiten geleid. Op het plein onder de verlichte bomen, uit verschillende hoeken, en onder andere op de fiets en brommer (en even later een – weliswaar stilstaand – levensgroot zwart hobbelpaard) de modellen gekleed in de nieuwe collectie. Onder begeleiding van luide muziek, rook en helder, wit licht dat voor een haast magische sfeer zorgde, resulteerde dat opnieuw in een hele bijzondere, verfrissende tentoonstelling van de nieuwe stukken en lijkt het haast een bewegend schilderij. De nieuwe collectie is een grote lappendeken aan verschillende materialen, texturen, stoffen en vormen, en is een duidelijk statement dat alle materialen en ook trends weer gerecycled kunnen worden. Van der Kemp laat zien dat duurzaamheid ook vooral spannend is en kan voelen als iets revolutionairs. Of zoals RVDK dat zelf zo passend omschrijft: changing the fashion world one dress at a time.