Met haar nieuwe collectie vertaald designer Baby Reni haar idee van gelukzaligheid oftewel “bliss” in de lens van exhibitionistische huiselijkheid. Gedreven door het uitdagen van mode als institutie, zowel door het verwerpen van concepten als exclusiviteit als het opnieuw toe-eigenen van de connotaties die gepaard gaan met bootleg, creëert Reni een kleurrijke wereld vol betekenis samen met haar vrienden.
De laatste keer dat AFW het genoegen had om Baby Reni in volle glorie te zien was tijdens de finale van de Lichting 2020 presentaties, waar de designer een deel van de eerste prijs binnenhaalde. Met ‘JETLEGGED’ kregen we een eerste kijk op de cutesy, kleurrijke en dromerige visuele identiteit die nu bekend staat bij creatief Amsterdam en daarbuiten.
Baby Reni speelt met de dualiteit van luxe en namaak. Haar werk is tegendraads, uitdagend, maar vooral uniek in zijn betekenis. Een Áo dài die normaal van luxueus zijde wordt gemaakt, wordt volledig uit de context getrokken en komt terug in de collectie als een synthetische versie met een luide print die doet denken aan raver-kleding. Uitbundige pyjama’s worden op hun beurt op het randje ceremonieel gemaakt, voorzien van motiverende teksten en woedende emoji’s. De met aceton geprinte hoodies werden gecombineerd met kanten sluiers die geborduurd werden met schattige beertjes. De modellen werden getransformeerd door vlinders die op hun gezichten werden geschilderd. Accessoires dienden als katalysator voor Reni’s bijna kinderlijke wereld. Een snottebel van glas en een monstertas gewikkeld in telefoonkabels, opladers en kleurrijke armbandjes; zoals altijd stopte de ontwerpster al haar energie in de kleine details.
Het was de eerste keer dat Baby Reni doormiddel van een catwalk show haar werk liet zien. Bekend om installaties die je in een andere wereld zuigen, was dit een onverwachte move voor de designer.
“De reden waarom ik een catwalk show koos is omdat ik graag een “momentum” wilde creëren, een klein moment van “BLISS” dat iedereen samen kon ervaren, en eigenlijk niet te omvatten is wanneer je zelf niet live bij de show aanwezig was. Het is ook een soort van verlangen naar het analoge, echte connecties creëren en samen iets beleven, in plaats van via het scherm. Deze overgevoeligheid voor informatie komt daarin terug in het format van de show, als een beleving.” – Baby Reni