Maak kennis met onze tien ‘Visions Of’ kandidaten. Geselecteerd door een internationale jury en begeleid door de Nederlandse ontwerper Duran Lantink zijn deze talenten de top van de creatieve industrie. De komende maanden zullen zij hun concepten naar een hoger niveau tillen en verder uitwerken tot complete collecties. Die afgewerkte producten worden gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week september editie. Vandaag belichten we het werk van Steef Offerhaus.
In jouw werk geef je aan een uitspraak te willen doen door het materiaalgebruik, de techniek of de pasvorm van het kledingstuk. Dit kwam heel duidelijk naar voren in je presentatie tijdens AFW Studio 2020. Waarom heb je gekozen om je te focussen op knitwear?
Een belangrijk deel van de collectie bestaat inderdaad uit met de hand gebreide kleding omdat het verhaal achter de kleding evenveel aandacht verdient als het maakproces.
De collectie die je in september laat zien is een reactie op het politiegeweld in Hong Kong. Kan je me hier meer over vertellen?
De collectie is een reactie op de symptomen van de politieke onrust die al sinds eind vorige eeuw heerst in Hong Kong. Sinds de overdracht van de voormalig Britse kolonie aan China heeft het volk van Hong Kong stapsgewijs veel van haar democratische vrijheid af moeten staan, onder druk van het communistische vasteland. Toen de regering met een wetsvoorstel kwam dat de uitlevering van verdachten aan vasteland China mogelijk maakte, kwam de bevolking in opstand om haar autonome positie te behouden. De geweldloze protesten werden al gauw de kop in gedrukt door de regering middels het inzetten van de gewelddadige politie eenheid en lokale triades. Op de escalatie reageerde de demonstranten met fellere protesten en nieuwe eisen. Deze protesten begonnen in maart 2019 en zijn nog steeds aan de orde van de dag.
Het grootste gedeelte van de activisten is nog jong en gaat naast het demonstreren naar school en werk. De jeugd die opgegroeid is in een bestuurlijke regio die eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden geniet, vecht tegen de toenemende invloeden van communistisch China. Zij zijn groot geworden in een westerse wereld en moeten zich voortdurend verzetten tegen de wurggreep van de groeiende grootmacht. Doen ze dit niet dan zal het leven in de metropool er nooit meer hetzelfde uitzien. Deze onmogelijke situatie staat haaks op hoe het leven van een jonge student er uit zou moeten zien. Waar de jeugd zich bezig zou moeten houden met zelfontplooiing en het veilig kennismaken met de buitenwereld, vecht zij noodgedwongen voor het behoud van een vrije wereld tegen ‘s werelds machtigste dictatuur. En niet zonder gevolgen.
Je bent vooral bekend om je illustratiekunsten. Hoe worden deze verwerkt in je ontwerpen?
Dat klopt! Ik ben voor mezelf begonnen als freelance illustrator en mijn tekenvaardigheid gebruik ik ook veel in de kleding die ik maak. Zo kan ik mij het best uitdrukken en een verhaal overbrengen. Dit zie je ook terug in bijna alle items van deze collectie; de handgebreide truien zijn ieder voorzien van een opgemaast ontwerp, en de broeken zijn gemaakt van textiel met een grote getekende print. Op deze manier kan ik het onderwerp van de collectie het best overbrengen.
Wat hoop je op het einde van dit programma te hebben geleerd?
Ik wil leren om kleding in te zetten als communicatiemiddel.
Wat zou je graag willen neerzetten in september?
Het liefst zet ik een enigszins grimmige show neer, met een collectie die de toeschouwer dwingt stil te staan bij zijn of haar privileges. De beste uitkomst zou zijn dat de kijker na de presentatie in bepaalde mate discomfort ervaart.