2019 Brengt (nog meer) Verandering in het Fashion Week Programma

In 2018 zagen we nooit eerder vertoonde chaos op het internationale modeweek programma. De annulering van Marchesa’s runway show, een hoogzwanger model bij Savage x Fenty, een vloedgolf aan nieuwkomers, de samenvoeging van mannen en vrouwen shows, en een totale herziening van de huidige luxe modemarkt. Samengevat: it has been a year… we zijn gestrand bij een trial-and-error tijdperk als het op fashion week aankomt, waarin de nieuwe generatie industrieleiders vraagtekens stelt bij de mogelijke toekomst van modeshows. Als we een voorbeeld moeten nemen aan wat er al bekend werd gemaakt over de aankomende fashion weeks, zal 2019 gekenmerkt worden door verandering.

 

Moschino
Jeremy Scott laat Milaan voor wat het is en neemt zowel zijn menswear show als zijn womenswear show mee naar Rome. Scott richt zijn pijlen op de historische Cinecittà studios, een locatie waar onder andere Chanel al eerder showde. Buiten de datum (8 januari) meldt Scott dat zijn Moschino A/W19 shows geïnspireerd zijn door filmmaker Federico Fellini.

JW Anderson/Loewe
Jonathan Anderson heeft zijn zinnen gezet op Parijs.  Zowel zijn menswear collectie voor Loewe als zijn eigen merk JW Anderson (dat normaal showt in Londen) zullen in januari worden geshowd. Waar Loewe de nieuwe collecties eerder door middel van lookbooks of presentaties tijdens PFW voorstelde wordt dit voor het Spaanse modehuis de allereerste catwalk show.

Calvin Klein
Een aantal dagen geleden kondigde Raf Simons zijn abrupte vertrek bij Calvin Klein aan. Met nog geen enkele hint naar een opvolger lijkt de toekomst voor het Amerikaanse merk getekend door onzekerheid. Calvin Klein zal dan ook geen show brengen in februari en weet te vertellen dat de focus voor 2019 vooral gaat liggen op het commerciële. Volgens WWD showt Raf Simons zijn eigen label wél in Parijs.

Celine
Vorig jaar maakte Hedi Slimane zijn spectaculaire debuut voor Celine. Grunge, polka dots, gigantische silhouetten en Lady Gaga op de front row; de show legde de lat voor januari ’19 behoorlijk hoog. In november werd er rondverteld dat Slimane een plek had veroverd op de Parijse menswear kalender. Dit wordt meteen de eerste mannen collectie en show voor Celine, en als we de volledig lederen mannenlook van vorig seizoen als norm mogen volgen, kijken wij er alvast enorm naar uit!

Givenchy
Met Givenchy volgt Clare Waight Keller dit jaar dezelfde trend als Slimane. Na drie succesvolle co-ed shows kondigt het merk aan in januari toch een zelfstandige mannenshow te hosten. De vrouwencollectie en Couture collectie zullen nog wel samengevoegd worden. De januari show zal de vorm aannemen van een presentatie en heeft als doel de mannencollectie terug een eigen platform te geven

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events