Sluit menu
Menu
Zondag, 07 maart 2021

Fashion

AFW blikt terug op de laatste vijf Lichting winnaars

Amsterdam Fashion Week

De show waar iedereen naar uitkijkt: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show die de veertien beste graduates van de Nederlandse academies in de spotlight zet. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro, die beschikbaar word gesteld door de Meester Koetsier Foundation. De gerenommeerde jury kiest elk jaar opnieuw de winnaar. Met de Lichting 2020 show in het vooruitzicht blikken we terug op de vijf laatste winnaars van de wedstrijd.

 

Dylan Westerweel (2019)
De meest recente Lichting winnaar is Dylan Westerweel. Met zijn collectie Jack Saul visualiseerde hij zijn versie van de mannelijke femme fatale. Een duidelijk doel en verhaal, kloppend van begin tot einde. Het gebruiken van schoonheid en seksualiteit als een wapen en een hulpmiddel is niet alleen enorm relevant binnen onze huidige maatschappij, maar reflecteert ook duidelijk de ziel van deze jonge ontwerper. De verrassende manieren waarop Dylan mannelijke stereotypes tegengaat zorgde voor een bepaalde gelaagdheid in de collectie. 3D-muscle patchwork, ingesnoerde tailles en ingebouwde bilpartijen werden vermengd met overdreven mannensilhouetten. De stoffen en kleurenkeuzes reflecteerde dan weer een zachtere kant van de collectie. Dylan’s nieuwe collectie zal gepresenteerd worden in combinatie met de Lichting 2020 presentaties, en focust opnieuw op sexy mannen, maar ook een dieper onderzoek naar wat queerness betekent, zowel voor de jonge ontwerper als in de geschiedenis. Dylan speelt met het snijvlak van sexy en breekbaar; van het fysieke naar de psyche, naar het hart.

Ferry Schiffelers (2018)
Ferry was de winnaar van Lichting 2018. In de grote AFW tent op het Museumplein imponeerde hij de jury met zijn collectie ‘DÉFILÉ DE DEUIL’ oftewel ‘Parade van de Rouw.’ De Limburgse designer werd geïnspireerd door begrafenissen en zijn liefde voor vrouwen, en vertaalde Victoriaanse rouwportretten in een groepsportret van vrouwen uit elke generatie. Van baby tot oma. Een portret dat vrouwelijkheid prijst. De gehele collectie bestond uit één kleur zodat iedereen dezelfde emotie uitstraalt. Tijdens AFW september 2019 hield Ferry zijn eerste solo show. ‘Ladies who Lunch’ hield dezelfde emotionele intensiteit vast als zijn afstudeercollectie; deze keer was het niet de melancholie, maar de bourgeoisie die centraal stond. Naast zijn signature all-black looks was het hoogtepunt van deze show de befaamde bruidsjurk bestaande uit een weelde van witte bloemen.

Lizzy Stuyfzand (2017)
Lizzy Stuyfzand studeerde in 2017 af aan ArtEz. Haar afstudeercollectie viel op door haar ongelooflijke vakmanschap, gevoel voor kleur, positieve boodschap en gebruik van texturen. Haar kijk op herenkleding was speels, authentiek en opgewekt. De collectie ‘Call Me Magpie’ bracht een eerbetoon aan Oostenrijks handwerk en Londense clubkinderen. Bloemen met lovertjes, fris maatwerk en herwerkte herenkledingstukken werden gedurfd en instinctief gestyled, wat haar presentatie kracht en energie gaf.

Danial Aitouganov (2016)
Danial Aitouganov won de Lichting 2016 prijs en was de eerste die dat deed tijdens de openingsavond van Amsterdam Fashion Week. Danial’s collectie ‘The second sex – vol. II’ was een expressieve en kleurrijke collectie die de vierde feministische golf als uitgangspunt neemt: een generatie vrouwen die welgemanierd vecht voor hun rechten. Zijn collectie was vrolijk en luid, en schetste een vrouw die vrij, speels, slim en rebels is.

Nikki Duijst (2015)
Nikki Duijst studeerde in 2015 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (Kabk). Met haar collectie ‘As We Seek Our Face’ onderzocht ze haar persoonlijke angst om in het middelpunt van de belangstelling te staan, versus het karakter dat ze creëert op sociale media en de druk dat daarbij komt kijken. Anonimiteit kwam zo centraal te staan in haar denken en dat vertaalde in de collectie naar elementen van vrouwelijkheid, afzondering en onthulling. Nikki werd vooral geprezen voor haar hedendaagse silhouetten en innovatieve technieken.

Meer in Fashion

In het atelier van Josja Feld, Lichting 2020 finalist

In het atelier van Josja Feld, Lichting 2020 finalist

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen op bezoek bij het atelier van 2020 finalist Josja Feld. Wat is het verhaal achter jouw Lichting 2020 collectie? Mijn […]

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen o [...]

In het atelier van Linn Alleman, Lichting 2020 finalist

In het atelier van Linn Alleman, Lichting 2020 finalist

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen op bezoek bij het atelier van 2020 finalist Linn Alleman. Wat is het verhaal achter jouw Lichting 2020 collectie? Mijn […]

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen o [...]