Behind the Scenes: Kleedster Ruby de Meijer

De Style School ByDanie studenten werken dit jaar achter de schermen als ‘dresser’. Amsterdam Fashion Week trapte gisteravond af met de verfijnde, elegante show van David Laport, maar vandaag begon het avontuur voor Ruby de Meijer tijdens de show van Maison365. Zij stond vanmorgen al vroeg in de startblokken om haar taak als kleedster uit te voeren.

Hoe word je kleedster?
Mijn naam is Ruby, ik ben 23 jaar oud. Mijn passie voor mode is ontstaan toen ik vijftien was. Ik werkte naast school bij een winkel. Hier stuurde ik de visual merchandisers aan, maar mijn doel was om dit zelf te gaan doen. Maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de cursus Fashion Styling op Style School ByDanie, en mag ik als dresser bij Amsterdam Fashion Week achter de schermen aan de slag.

Wat zijn jouw werkzaamheden backstage?
Mijn taak als ‘dresser’ is om de modellen zo comfortabel mogelijk, maar vooral ook zo snel mogelijk te switchen van kleding. Voor de show van Maison365 kreeg ik drie modellen toegewezen. Ik zorg ervoor dat de styling klopt, dat ze de juiste accessoires aan hebben, en dat de modellen precies zo de catwalk op gaan als dat de ontwerper voor ogen heeft.

En, hoe heb je de eerste show als ‘dresser’ ervaren?
Het was heel hectisch achter de schermen, maar ook super leerzaam en tof om mee te maken. Je weet dat alles snel achter elkaar moet. Ik had om precies te zijn 12 seconden om ieder model om te kleden. Dat lukt alleen als je goed naar de instructies luistert, je geduld hebt, en je samen met je model vaart kunt maken. Mouwen opgestroopt, ja of nee? Wat is de snelste manier om de outfit aan te trekken? We kregen gelukkig van tevoren een call sheet, verschillende schema’s en foto’s van de looks, waardoor we goed waren voorbereid.

Wat was voor jou het coolste moment tijdens de show?
Tijdens de repetitie en generale voel je al die heerlijke ‘vibe’. Zodra de show begint móet je wel echt presteren. Het moment waarop alle modellen de catwalk op lopen, dan denk je: ‘wow, we did it!’. Hoe cool is het om te mogen werken voor Amsterdam Fashion Week?

© Tarone Rachamim

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events