Sluit menu
Menu
Woensdag, 20 februari 2019

Fashion

Berend Brus (WDKA): “Het kan me niet schelen wie mijn kleren draagt of hoe ze het dragen. Mijn collectie is voor iedereen.”

Amsterdam Fashion Week

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Dit zijn de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Op amsterdamfashionweek.nl alvast een introductie. Dit keer de eer aan Berend Brus.


Naam:
Berend Brus (25)
Opleiding: Willem De Kooning Academy, Rotterdam
Collectienaam: Collection Queer/Queer, Queer, Queer


Het idee
“Ik wou in de eerste instantie een tegenreactie bieden tegen de haat die de LGBTQ+ gemeenschap tegenkomt. Na me te hebben verdiept in het onderwerp, kwam ik erachter dat ik niet vanuit die negatieve emotie wou werken maar juist wou focussen op alles dat zo prachtig is aan deze groep die naar mijn idee vaak schijt heeft aan de maatschappelijke standaarden die voor hun gezet zijn. Zij verdienen het om in de schijnwerpers te staan, niet degenen door wie ze worden onderdrukt.”


Het ontwerp
“Ik ben te werk gegaan aan de hand van een uitspraak die altijd in mijn hoofd is blijven hangen: ‘We’re all made out of the same cloth, but with special variations’. Met dit als startpunt heb ik gekozen om met een monotoon stoffen palet te werken. Denim is een element dat in bijna elk stuk terugkomt, maar wel elke keer met de nodige variaties. Het roze en het blauwe dat verweven is in ons stereotype beeld van een meisje of een jongen heb ik heel erg door elkaar gegooid, zodat er op het einde geen logica meer inzit. Uiteindelijk hebben we allemaal mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en ik vind het juist interessant als iemand beide weet te omarmen. Voor de designs heb ik enerzijds onderzocht hoe er door de maatschappij gekeken word naar de LGBTQ+ gemeenschap en anderzijds hoe onderling de relaties zijn in deze gemeenschap en de stereotypes die hier heersen. Deze heb ik gebruikt en naar mijn hand gezet. Hoe zwaar een onderwerp ook is, ik vind het belangrijk dat we ook nog steeds de humor en de luchtigheid van kunnen zien en niet alleen maar de negatieve kant. The ultimate celebration of the queer community.”


De doelgroep
“Het kan me niet schelen wie mijn kleren draagt of hoe ze het dragen. Iemand vroeg me laatst of ik een unisex collectie had gemaakt. I don’t care. Mijn collectie is voor iedereen.”

 

Queer, Queer, Queer – Berend Brus

 

Meer in Fashion

Abloh zet Gevoel Boven Product in zijn Eerste Louis Vuitton Campagne

Abloh zet Gevoel Boven Product in zijn Eerste Louis Vuitton Campagne

Gisteren zagen we de eerste beelden van Abloh’s debuut campagne bij Louis Vuitton. De designer klopte aan bij fotografen Inez & Vinoodh, Mohamed Bourouissa, en de Nederlandse Raimond Wouda voor een driedelig verhaal van opgroeien en dromen. Virgil Abloh’s eerste collectie bij Louis Vuitton was diverser, democratischer, en kleurrijker dan wat we ooit over de catwalk […]

Gisteren zagen we de eerste beelden van Abloh’s debuut campagne bij Louis Vuitton. De designer klopte aan bij fotografen Inez & Vinoodh, Mohamed Bourouissa, en de Nederlandse Raimond Wouda voor ee [...]

Moam Geeft 19 Vrouwelijke Talenten een Platform

Moam Geeft 19 Vrouwelijke Talenten een Platform

24 januari is het weer zover. Moam verzamelt de grootste creatieve talenten van Nederland en nodigt ze uit om het beste van zichzelf te tonen in een drie uur durende expositie. Generation 2019 bestaat dit jaar uit negentien vrouwelijke talenten met diverse creatieve achtergronden, en zal plaatsvinden in de culturele broedplaats: LAB111. Wij spraken oprichter […]

24 januari is het weer zover. Moam verzamelt de grootste creatieve talenten van Nederland en nodigt ze uit om het beste van zichzelf te tonen in een drie uur durende expositie. Generation 2019 bestaat dit jaa [...]