Sluit menu
Menu
Woensdag, 01 april 2020

Fashion

Creatieve Hotspot WOW Amsterdam in de Kijker

Amsterdam Fashion Week

WOW Amsterdam is de bestemming voor opkomende artiesten die hun stempel op de creatieve industrie willen drukken. Het platform machtigt een nieuwe generatie ruimdenkende jongeren over de hele wereld, geeft ze een tijdelijke plek om zichzelf te vestigen en ontwikkelen, en organiseert exposities, crowdfunding speed dates en evenementen. Als jij geen idee hebt waar je überhaupt moet beginnen na je studies of in je laatste bikkelharde jaar, is WOW er om je op elke mogelijke manier te ondersteunen. 

 

 

Van waar het initiatief om een platform te bieden jonge creatievelingen? Hoe is het allemaal begonnen? En hadden jullie het gevoel dat er nood was aan meer ondersteuning?


In de voormalige HTS in de Kolenkit buurt nam ondernemer/ hotelier Sandra Chedi, samen met Bureau Broedplaatsen Amsterdam en stadsdeel West het initiatief om een nieuwe hotspot te creëren die de buurt weer tot leven zou brengen.
Met Bureau Broedplaatsen ontwikkelde ze 50 studio’s waar jonge kunstenaars die net hun Amsterdamse opleiding hebben afgerond, gedurende twee jaar kunnen wonen en werken. Tevens werd er een hostel van 400 bedden in het gebouw gevestigd, en een restaurant waar gasten voor €7,50 kunnen eten. In 2014 opende WOW haar deuren.

Bij WOW is geld niet een doel maar een middel. Het geld dat wordt verdiend in het hostel, wordt weer geïnvesteerd in allerlei verschillende relevante zaken. In een opleidingstraject voor statushouders bijvoorbeeld, dat wij samen met het ROC in het restaurant zijn begonnen, in workshops voor kinderen in de buurt, in gezinnen die tijdelijk bij WOW in de noodopvang zitten, en in het culturele programma dat wij ontwikkelen met en voor onze artists in residence.

Wat spreekt jullie zo aan bij deze generatie? Hoe is het om samen met hun te werken aan een beginnende carrière?

Voor jonge kunstenaars die net hun opleiding hebben afgerond, is het een uitdaging om een voet tussen de deur te krijgen in de wereld van de kunsten, en een bestaan op te bouwen met hun talent. Juist daarom kiest WOW bewust voor deze groep. We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een gezond klimaat voor de creatieve industrie en kansen te creëren voor jong talent in het Amsterdamse culturele circuit.
Het is inspirerend om met deze mensen samen te werken. Soms doen we dat door tentoonstellingen en events met hen te programmeren, soms door ze te introduceren bij partijen die voor hun interessant kunnen zijn, en soms door ze onderling aan elkaar voor te stellen waardoor nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. Het zijn stuk voor stuk creatievelingen met een groot talent, vol ideeën voor de toekomst. Dat alleen is al erg aanstekelijk en inspirerend.

 

Hebben jullie ook al horrorverhalen meegemaakt met de organisatie? Of specifiek met een van de artiesten?

Ik werk sinds oktober 2018 bij WOW en ken geen horrorverhalen. Sterker nog, WOW is juist een hele positieve plek die een verbindende rol speelt in de Kolenkit buurt waar we zijn gevestigd. Het is een plek die inspeelt op allerlei verschillende issues die een probleem zijn in de stad. Betaalbare woon- en werkruimte voor creatievelingen is daar één van.
Kortom, ik heb alleen maar jubelverhalen en vindt dat er meer plekken zouden moeten zijn in Amsterdam die praktische en werkende oplossingen bieden voor de stedelijke problemen van deze tijd.

 

Wat heeft WOW te bieden aan mensen die graag de Nederlandse cultuur willen beleven maar niet afgestudeerd zijn aan een creatieve school?

Het culturele programma dat wij jaarlijks samenstellen, is een mooie manier om kennis te maken met jonge internationale makers uit alle kunstzinnige disciplines die hun opleiding hebben genoten in Amsterdam. Wij organiseren tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen en performances in huis, maar ook op locatie. Zo doen we onder andere mee met Museumnacht, KunstRAI, en Big Art.

Gratis plug: waar willen jullie op dit moment graag reclame voor maken?

Wij zijn druk bezig met City Circles Amsterdam, een samenwerking tussen stichting KETTER&Co van beeldend kunstenaar Irene Fortuyn, Design Academy Eindhoven, en 7 van onze artists in residence. City Circles Amsterdam is een grootschalig onderzoek in de Kolenkit buurt en resulteert in allemaal creatieve initiatieven en projecten die tijdens het We Make The City Festival op 21 juni worden gepresenteerd in WOW. Hou onze nieuwsbrief of social media in de gaten, het gaat heel bijzonder worden!

 

Hoe willen jullie opkomend talent nog beter ondersteunen in de toekomst?  

We hebben de ambitie om nog méér talent te gaan ondersteunen in de toekomst. Helaas is WOW nog uniek in zijn soort. Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe plek waarin weer vele groepen samenkomen. Een locatie die woon- en werkruimte biedt voor jong creatief talent in Amsterdam, leer-werktrajecten faciliteert voor jongeren in onze samenleving die buiten de boot dreigen te vallen, én een verbindende rol speelt in de buurt. Sandra Chedi zegt altijd: ‘Om een plek mooier te maken, moet je wel wat bloemen zaaien.’ Met WOW doen we dat, en met deze nieuwe locatie hopen we dat opnieuw voor elkaar te krijgen.

 

Haal je tickets voor City Circles Amsterdam hier

Voor meer informatie over WOW Amsterdam klik hier 

Meer in Fashion

Deze Mode Platvormen zorgen voor Inspiratie tijdens Lockdown

Deze Mode Platvormen zorgen voor Inspiratie tijdens Lockdown

De kans is groot dat de nieuwigheid van zelfisolatie nu echt is uitgewerkt, en verveling, stress en angst steken hun lelijke kop op. Degenen in de creatieve industrie die gewend zijn aan praktisch werk, moeten zich op dit moment nogal onrustig voelen. Opgesloten in de kleine kamertjes van de Amsterdamse grachtenpanden, zijn de mogelijkheden om […]

De kans is groot dat de nieuwigheid van zelfisolatie nu echt is uitgewerkt, en verveling, stress en angst steken hun lelijke kop op. Degenen in de creatieve industrie die gewend zijn aan praktisch werk, moete [...]

Wat COVID-19 met de Mode-industrie doet, en Andersom

Wat COVID-19 met de Mode-industrie doet, en Andersom

Gisteren belde ik met een vriendin, om zorgen te delen, met name over werk, en de huidige status van creatievelingen binnen onze maatschappij tijdens COVID-19. Ze is styliste, had vorige week shoots gepland met Nike op maandag en dinsdag, TLC op donderdag en ook nog eentje op vrijdag. Met de angst dat nu over ons […]

Gisteren belde ik met een vriendin, om zorgen te delen, met name over werk, en de huidige status van creatievelingen binnen onze maatschappij tijdens COVID-19. Ze is styliste, had vorige week shoots geplan [...]