Darwin Winklaar wint Lichting 2020

Op dinsdag 6 juli vond Lichting 2020, het debutantenbal voor aanstormend modetalent, plaats in de Hermitage in Amsterdam als onderdeel van de vorige editie van Amsterdam Fashion Week. De veertien beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies presenteerden zichzelf aan een (inter)nationaal vakpubliek. Lichting 2020 vond voor het eerst in een vernieuwde vorm plaats, waarin ruimte was voor verschillende vormen van eindwerk. Dit resulteerde in een divers overzicht van (de toekomst van) fashion.

Darwin Winklaar, afgestudeerd aan Gerrit Rietveld Academie, werd door een panel van modeprofessionals verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Die won hiermee de Lichting 2020 award ter waarde van 10.000,-, beschikbaar gesteld door Meester Koetsier Foundation en een eigen show tijdens Amsterdam Fashion Week 2022. Het panel heeft unaniem besloten om het tweede gedeelte van de prijs, bestaande uit juridische begeleiding van Van Kaam IP, Media & Privacy ter waarde van €5.000,-, te geven aan Irene Ha, alias Baby Reni, vanwege haar potentie om als merk te groeien.

 

DARWIN WINKLAAR
Darwin Winklaar presenteerde het resultaat van een diepgaand onderzoek naar Caribische folk religieuze praktijken. Aan de hand van een serie van zes altaren en een performance deelde Darwin diens dekoloniserende rituelen met als doel bewustzijn en kennis te vergroten jegens gemarginaliseerde culturen in Nederland. Het werk overstijgt mode en is multidisciplinair.

IRENE HA
Irene Ha, alias Baby Reni, creëerde een collectie gebaseerd op systematisch samenwerken en de esthetiek van een generatie “grootgebracht” door het internet. Zij kaart vooroordelen over haar eigen Aziatisch-zijn aan door te creëren en verbinden. Zo brengt ze via haar werk een online internationale community van like-minded zielen samen.

JURY RAPPORT
Het internationale panel werd dit jaar gevormd door Gijsje Ribbens (creative director & fashion editor), Edson Sabajo (founder Patta), Amber Jae Slooten (co-founder & creative director The Fabricant) en Borre Akkersdijk (co-founder en chief creative officer BYBORRE). Zij ontmoetten alle deelnemers gedurende intensieve panel pitches en spraken uitvoerig over het werk en de visie van de deelnemers. Het panel was het unaniem eens over het talent van Darwin Winklaar en Irene Ha. Het jury rapport luidde:

De deelnemers toonden eigen visie en een breed scala aan werk. De statements die zij maakten via hun werk en presentaties toonden een tijdsgeest die duidelijk gekleurd is door een pandemie, een maatschappelijk roerige tijd, en nood aan verandering. Community vorming, en bruggen slaan tussen mensen waren onderwerpen die in verschillende vormen aan bod kwamen.

Darwin raakte ons alle vier met diens persoonlijke werk. Darwins multidisciplinaire uitingen voerde ons mee in diens verhaal, ervaring en missie om te verbinden door middel van emotie en educatie. Het is een belangrijk verhaal en onderzoek dat bijdraagt aan een gemeenschap die nood heeft aan representatie. Darwin laat zien dat mode een expressie is die geen grenzen kent en gedeeld moet worden. Mode kan en moet niet in hokjes worden geplaatst. We willen ook een duidelijk signaal afgeven aan academies en industrie dat het oude systeem vernieuwd moet worden door middel van open communicatie en dialoog, in plaats van het dicteren hoe fashion eruit zou moeten zien. Darwin maakt mode zoals mode bedoeld is: een expressie.

Irene startte een community vanuit haar eigen behoefte aan thuis voelen en representatie. Een “inbetween community” waarvan iedereen onderdeel mag zijn en mee mag denken en creëren. Het is een vernieuwende vorm van community en brand building in een.

Als panel maken wij door middel van deze keuze een statement dat mode meer mag, kan en moet zijn dan kledingstukken.

 

OVER LICHTING
Lichting is in het leven geroepen om een brug te slaan tussen de academies en de mode-industrie, waarbij de veertien beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies zichzelf en hun werk presenteren aan een select gezelschap van professionals en pers. Het doel van Lichting is om veelbelovend talent een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière.

Lichting is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en HTNK International en wordt ondersteund door Meester Koetsier Foundation en Van Kaam IP, Media & Privacy.

 

Beeldlink Lichting 2020 – Credits: Team Peter Stigter

lichting.nl
Instagram.com/LichtingNL
Facebook.com/lichtingNL

staging.afw.rocketmonkey.nl

Instagram.com/amsterdamfashionweek/

Facebook.com/AmsterdamFashionWeek

 

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events