Sluit menu
Menu
Vrijdag, 23 augustus 2019

Fashion

De Hoogtepunten van New York Fashion Week

Amsterdam Fashion Week

New York Fashion Week was afgelopen week het toneel voor politieke statements (Jeremy Scott, Pyer Moss, Christian Siriano), inclusiviteit (Chromat, Rihanna Savage x Fenty, Patrick Church, Shanel Campbell, Marco Marco Underwear) en collabs (The Blonds x Disney, Kith x Versace). Daarnaast bewees New York dat de traditionele runway show zijn beste tijd heeft gehad (Rodarte showde op een begraafplaats, Telfar, Opening Ceremony). Hieronder vind je onze premium selectie hoogtepunten van NYFW. 

MODE IS POLITIEK
Jeremy Scott
Jeremy Scott laat zich niet afschrikken door politieke onrust. De designer slaagt er elke keer weer in om de confrontatie op te zoeken en reactie uit te lokken. Hij onderwerpt de maatschappij aan een kritische blik en weet dit in zijn designs te verwerken. Met in de hoofdrol de hoorzitting van politicus Brett Kavanaugh, Trumps beoogde kandidaat voor het Supreme Court. De collectie was een optelsom van krachttermen als ‘RESIST’, ‘PEACE’, ‘REVOLT’, en ‘HOPE’; die op de verschillende ontwerpen voorbij kwamen. Scott sloot de collectie af met het statement “Tell Your Senator No on Kavanaugh,” een directe reactie op de Kavanaugh hoorzittingen die de show maakte tot een niet misteverstane wake-up call voor de Amerikaanse regering.

 

Christian Siriano
Siriano’s show was een openbare vote voor Cynthia Nixon, beter bekend als Miranda uit Sex and the City, maar recent naar voren trad als kandidaat van de democratische partij in Amerika. De woorden “Vote For Cynthia” konden niet alleen worden afgelezen op de outfits van de modellen, maar ook op het shirt van de designer zelf, toen hij aan het eind van de show op kwam lopen in een T-shirt met ‘I’m voting for Cynthia’ erop, die hij trots op de catwalk liet zien. Cynthia Nixon kon het zelf aanschouwen. Ze zat front row.

 

TRADITIES ZIJN ER OM OVERBOORD TE MIKKEN
Telfar
Net zoals vele anderen distantieerde Telfar zich van ouderwetse Fashion Week tradities en maakte korte metten met de standaard ‘loopjes’ op de catwalk. De collectie werd geshowd door muzikanten, die de catwalk transformeerden tot een live concert. Een spektakel. Telfar vermengde zijn liefde voor muziek en interesse in jong talent door newbees Dev Hynes, Ian Isiah, Kelela, Oyinda, 070 Shake, en Kelsey in zijn genderneutrale designs te steken. Dat maakte de show tot een experience in plaats van een saaie presentatie.

 

Opening Ceremony
Opening Ceremony liet de catwalk setting achter zich en nam iedereen mee naar een drag club in de kelder van Le Poisson Rouge. De show was als een aflevering van RuPaul’s dragrace me Sasha Velour als party host, lip sync contests met Jiggly Caliente, en een pop choreografie van Shea Couleé. Het was een feestje voor de LGBTQIA+ gemeenschap en een diversiteit aan meesterlijke outfits.

 

DE CATWALK IS ER VOOR IEDEREEN
Rihanna Savage x Fenty
Rihanna nam het woord diversiteit niet met een korrel zout. Vrouwelijke verscheidenheid sierde de Savage x Fenty catwalk en bewees dat alle vrouwen mooi zijn in lingerie en het verdienen om gezien te worden. Een vanzelfsprekend gegeven dat oud nieuws zou moeten zijn in de mode-industrie, maar het nog steeds niet is. De ster van de show was het hoogzwangere model Slick Woods, die direct na haar Savage x Fenty debuut beviel van een zoontje.

Chromat
Chromat bracht het idee van body diversity op de catwalk tot een hoger niveau. Het merk wilde de kwetsbaarheid en schaamtegevoelens die komen kijken bij het aandoen van badkleding omzetten in een bron van kracht. Een verenigd front van vrouwen in de breedste zin van het woord. De show bevatte modellen zoals transgender activist Leyna Bloom in een zilveren one-piece en Kadija Diawara in een prachtige hijab-tuniek, maar de meest ontzagwekkende verschijning was Mama Cax, die kanker overleefde en met één been straalde op de catwalk. Het meest gedenkwaardige moment New York Fashion Week.

Meer in Fashion

Second to None: Lichting Winnaar Ferry Schiffelers

Second to None: Lichting Winnaar Ferry Schiffelers

Omdat er zoveel leuke ‘creatives’ rondlopen die weten wat er te koop is in de wereld, vroegen we hen naar hun all time favourites. We liften we graag mee, want waarom zelf het wiel uitvinden wanneer iemand anders dat al heeft gedaan, toch? Waar eten ze het liefst, wat is hun favoriete vakantiebestemming, het beste […]

Omdat er zoveel leuke ‘creatives’ rondlopen die weten wat er te koop is in de wereld, vroegen we hen naar hun all time favourites. We liften we graag mee, want waarom zelf het wiel uitvinden wanneer ieman [...]

Amsterdam Fashion Week is Verheugd om Samenwerking met FashionUnited aan te Kondigen

Amsterdam Fashion Week is Verheugd om Samenwerking met FashionUnited aan te Kondigen

FashionUnited is een onafhankelijk platform dat content verzamelt, creëert en communiceert die relevant is voor de industrie. Als het meest vertrouwde wereldwijde netwerk van de mode sinds 20 jaar, biedt het een competitief rekruteringsvoordeel voor ’s werelds toonaangevende merken door middel van storytelling en branding. Gevestigd in meer dan 30 landen en in 9 talen […]

FashionUnited is een onafhankelijk platform dat content verzamelt, creëert en communiceert die relevant is voor de industrie. Als het meest vertrouwde wereldwijde netwerk van de mode sinds 20 jaar, biedt he [...]