Deze AFW talenten presenteren tijdens FASHIONCLASH 2021

Op 26, 27 en 28 november vond de 13de editie van het FASHIONCLASH Festival in Maastricht plaats. Tussen de selectie van pas afgestudeerden, meer gevestigde ontwerpers en aanstormend lokaal talent zagen wij een aantal bekende gezichten voorbijkomen. Om deze designers opnieuw in de kijker te zetten en terug te blikken op hun carrière tot nu toe, zetten wij ze nogmaals op een rijtje.

 

Een aantal maanden geleden stonden ze nog met hun afstudeercollectie op Amsterdam Fashion Week als deelnemers van Lichting 2021. Afgelopen weekend namen ze een cruciale rol in als nieuwkomers op het FASHIONCLASH Festival. Joep Meeuwissen maakte deel uit van “New Fashion Narratives”, een collectief van ontwerpers die maatschappelijke systemen in vraag stellen – met name in de mode-industrie. Als deel van zijn nieuw kledingmerk “LOST WITH THE NEW” presenteerde hij nogmaals “PHASE 5”, een project dat een verhaal verteld over de groei en ontwikkeling van een individu met multicausale problemen. Lees hier meer over “PHASE 5”.

Rachel Klok’s naam duikt sinds Lichting 2021 overal op. Haar afstudeercollectie “The End” is gebaseerd op het toepassen van oude couturetechnieken, zoals draperen op hedendaagse vormen en materialen en omgekeerd. Rachel’s ontwerpen werden sindsdien gebruikt voor een CONVERSE-campagne, Metal Magazine en Numéro. Tijdens FASHIONCLASH was ze één van de vooruitstrevende talenten die het woord nam tijdens “Open Mic Night”.

Ook Benji Nijenhuis, die tijdens de Lichting 2020 presentaties een blijvende indruk achterliet op het AFW-publiek werd geprogrammeerd op het FASHIONCLASH-programma. Nijenhuis maakte samen met Nemo Cheminée deel uit van “The Clash House”, een presentatie van game-changing designers en kunstenaars die de cross-over tussen mode en andere creatieve disciplines benaderen. Het designer duo richtte sinds Lichting 2020 “THE NIGHTMARE DISORDER” op, een ontwerpstudio gevestigd in Arnhem die zich richt op tailoring en storytelling. Voor deze tentoonstelling ontdekt THE NIGHTMARE DISORDER het onbekende land tussen de materiële wereld en de spirituele wereld. Een tijdloze ruimte creëren van waaruit u naar uw eindbestemming reist.

Voor het laatste bekende gezicht keren we terug naar 2015, waar Schueller de Waal, opgericht door designerduo Rens de Waal en Philipp Schueller, hun eerste show hielden tijdens AFW. In het begin van 2021 kondigde de designers echter aan een hold te zetten op hun samenwerking, en gaan sindsdien hun eigen individuele projecten aan. Rens de Waal nam zo ook deel aan FASHIONCLASH met een nieuwe fashion film “Off the top of my hat”,  in samenwerking met filmmaker Luca Tichelman en neemt zo deel aan het “Fashion Make Sense” programma, bedoeld om inclusieve cultuurparticipatie te stimuleren.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events