Deze modedocumentaires op Netflix wil je zien

netflix-documentaires

Geen Netflix-inspiratie meer? Er staan wat verborgen parels in het archief van Netflix die je misschien wel over het hoofd hebt gezien. We selecteren de mooiste documentaires over het leven van interessante persoonlijkheden uit de modewereld. Stuk voor stuk de moeite waard om dit weekend voor thuis te blijven.

Iris

In modemekka New York is de hoogbejaarde stoffenontwerpster en zakenvrouw Iris Apfel (96) een waar fenomeen. Documentairemaker Albert Maysles (Grey Gardens, Gimme Shelter) had de eer om Apfel te volgen en haar dagelijks leven vast te leggen. De paradijsvogel is nog altijd even druk, en geeft advies aan mode-ontwerpers en merken. Apfel, die met haar honderdjarige echtgenoot Carl ruim een halve eeuw de tot in het Witte Huis bekende textielfirma Old World Weavers runde, is nog altijd springlevend.

Franca: Chaos & Creation

Franca Sozzani stond 28 jaar lang aan het roer van de Italiaanse Vogue. Haar zoon Francesco Carrozzini besloot haar leven in kaart te brengen. In de documentaire zien we hoe Franca eind jaren tachtig zorgde voor een moderevolutie, altijd de grenzen opzocht en daardoor de Italiaanse Vogue naar een hoog niveau tilde. In de documentaire zijn interviews verwerkt met vrienden en mensen die Franca goed kenden, zoals Bruce Weber, Karl Lagerfeld en Courtney Love.

House of Z

Neem een kijkje in het leven van Zac Posen, die op jonge leeftijd grote hoogtes en diepe dagen kende. Toen de ontwerper begin twintig was zijn modehuis de grote belofte. Een aantal jaar laten stortte zijn imperium in. Hij ging niet bij de pakken neer zitten en begon opnieuw. Inspirerend portret over een ambitieuze mode-ontwerper.

Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards

Niet meer uit modeland weg te denken: de stiletto’s van Manolo Blahnik. De documentaire is een lofzang op een van de meest gerespecteerde schoenenontwerpers van de twintigste eeuw. Onder andere Rihanna en Anna Wintour komen in de documentaire aan het woord.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events