Dit waren de meest spraakzame AFW opening acts

Over de jaren heen heeft Amsterdam Fashion Week een aantal spetterende opening acts gehad. Sommige terugkerende gezichten die van tijd tot tijd weer op het programma verschijnen, anderen die hun eigen pad zijn ingeslagen. AFW blikt terug op de weg die deze designers hebben afgelegd sinds hun grote AFW-opening.

 

2016 – Karim Adduchi
Karim Adduchi had nog maar net de publieksprijs van Lichting gewonnen, of hij mocht al dienen als openingsact tijdens Amsterdam Fashion Week 2016. De op Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde ontwerper maakte datzelfde jaar nog deel uit van de Forbes Europe en Forbes Middle East lijst van 30 onder de 30, als één van de meest invloedrijke ontwerpers om in de gaten te houden. Als Marokkaanse ontwerper liet hij de brug tussen Arabische en Westerse culturen zien, niet alleen in Amsterdam maar ook later op de Parijse Fashion Week. Adduchi maakte ook deel uit van het Amsterdam Art Week 2022 programma, zowel als curator en designer.

2017 – MARTAN
Onder de naam “MARTAN” maakten ontwerpers Diek Pothoven en Luuk Kuijf hun debuut op Amsterdam Fashion Week met de opening show in 2017. Sindsdien heeft Luuk MARTAN verlaten en keerde Diek, die overigens ook een filmcarrière uitbouwde, terug als regisseur voor AFW-shows van onder andere Duran Lantink en Natan. Als vast onderdeel van MARTAN meent Diek in de toekomst te gaan focussen op circulaire avondkleding en is hij nog steeds druk bezig met samenwerkingen binnen de creatieve industrie. Zo ontwierp hij in 2021 looks voor het Eurovisie Song Festival. Voor de AFW september editie keert MARTAN terug als ontwerper. Wat dat juist inhoud, kunnen we nog niet kwijt.

2018 – David Laport
Met zijn SS19 collectie Sculptural Flowers vulde David Laport de grote tent op het Museumplein in 2018. Hiervoor stond de couture ontwerper al op het Parijse fashion week programma. In 2018 won Laport de Europese Woolmark prijs in Milaan. Sindsdien kleedt hij tig celebrities waaronder Rihanna, Sia, Solange en Jessie J, en richtte hij zijn eigen creative studio op waarbij hij samenwerkt met luxe warenhuizen, theaters en high-end juweliers. Laport werd recentelijk ook uitgenodigd als TEDx spreker om over duurzaamheid en couture te praten.

2019 – Ronald van der Kemp
Ronald van der Kemp opende AFW september 2019 en is sindsdien een regular op het Amsterdam Fashion Week programma. De couture designer is een pionier op het vlak van duurzaamheid binnen de mode-industrie, en dat blijkt in de opvolgende presentaties in samenwerking met AFW. Zijn meest recente vertoning “Wake Up World!”, was een multidisciplinaire presentatie in samenwerking met ‘change makers’ waaronder EarthToday en i-did. De ontwerper blijft zijn kijk op politieke en duurzaamheidskwesties vertalen in zijn werk en houd zo een waardevolle positie aan tijdens AFW.

2020 – KASSL
Net zoals in 2019 bevond de opening avond van Amsterdam Fashion Week september 2020 zich in een museum. Deze keer geen designer als opener, maar het Belgische jassenmerk KASSL vulde de zalen van museum Voorlinden. 2019 markeerde ook het begin van de befaamde tassenontwerpen van KASSL, daarna volgde er een homeware lijn, en ondertussen kan je zowel jezelf als je woning onderdompelen in KASSL’s signature oilskin katoen. Samenwerkingen met zowel andere merken als kunstenaars blijven centraal staan. In 2021 lanceerde het merk KASSLEDITIONS x ZARA, een duurzame collectie van zowel items voor het huis als kleding, hiernaast bracht het merk een collectie uit met schoenenmerk ASICS, en ontworpen ze samen met Muller Van Severen hun iconishe Pillow Sofa.

2021 – Wandler
Voor Wandler ging AFW volledig buiten boekje. Geen traditionele catwalkshow, modellen werden zelfs volledig verwijderd van de opening act in 2021. In plaats daarvan een interactieve kunstinstallatie bij een verlaten tankstation in Amsterdam Noord. De appelgroene capsule collectie die tijdens Amsterdam Fashion Week werd gepresenteerd maakt ondertussen plaats voor beige en cameltinten met azuurblauw als pop of colour. Wat we van het schoenen en tassenmerk kunnen verwachten tijdens AFW 2022, maken wij binnenkort bekend!

 

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events