Sluit menu
Menu
Woensdag, 20 februari 2019

Fashion

Dutch Design Show: Een Noodkreet voor Slow Fashion

Amsterdam Fashion Week

Vier nieuwe designtalenten lieten hun licht schijnen op het thema duurzaamheid. Duurzaam heeft een saaie connotatie, maar saai was het allerminst. De Dutch Design Show stond in teken van de vier elementen: water, vuur, lucht en aarde, en verraste ons met uiteenlopende shows die duurzaamheid een nieuw happening imago verschafte.  

AJ Mets liet een collectie zien geheel uit restanten stof gemaakt waren waar linten van hergebruikte materialen bedrukt werden met woorden zoals ‘Slow’, een knipoog naar slow fashion. Een collectie die doet denken aan de joie de vivre van de Belg Walter Van Beirendonck.

Sarah Van der Wilk liet zich inspireren door het element ‘lucht’ en nam de co2 uitstoot van de mode-industrie onder de loep. Het thema komt duidelijk naar voren door het contrast van luchtige en winddichte stoffen. Het resultaat is een collectie die pret uitstraalt in primaire kleuren.

Still Sveta’s show focuste op de schoonheid van duurzame wol en was een tegenreactie op de watervervuiling van de fashion industrie. Ze haalde inspiratie uit marine-uniformen en werkte bijna uitsluitend met de kleur blauw.

De meest buitengewone show was ongetwijfeld die van Nine Parre. Als een reactie op de ‘footprint’ van de mode-industrie, kwam het element ‘aarde’ terug in de vorm van performance waar moderne dansers over de catwalk bewogen in outfits die door verstelbare elementen getransformeerd en met elkaar verbonden werden. Riemen stonden centraal in haar collectie en werden een deel van de dans; zo werden de dansers met elkaar verbonden en lieten ze op een conceptuele manier de verbintenis met de aarde zien.

De vooruitstrevende collecties werden vergezeld van een clip van het nieuwe NPO 3 programma ‘Genaaid’, waarin de vier designers ons meenemen naar de bron van misstanden in de confectie. Op basis van deze ervaringen maakten ze hun collecties. De statements “Empower the women workers”, “creating the world we want for us and generations to come” en “from now on we will not close our eyes” komen aan als een mokerslag. De show werd beëindigd met een emotionele Jennifer Hofman die de vier jonge designers heeft gevolgd tijdens deze ontdekkingsreis in Myanmar.

Collectie Nina Marin Parre door Pieter Symon

Meer in Fashion

Abloh zet Gevoel Boven Product in zijn Eerste Louis Vuitton Campagne

Abloh zet Gevoel Boven Product in zijn Eerste Louis Vuitton Campagne

Gisteren zagen we de eerste beelden van Abloh’s debuut campagne bij Louis Vuitton. De designer klopte aan bij fotografen Inez & Vinoodh, Mohamed Bourouissa, en de Nederlandse Raimond Wouda voor een driedelig verhaal van opgroeien en dromen. Virgil Abloh’s eerste collectie bij Louis Vuitton was diverser, democratischer, en kleurrijker dan wat we ooit over de catwalk […]

Gisteren zagen we de eerste beelden van Abloh’s debuut campagne bij Louis Vuitton. De designer klopte aan bij fotografen Inez & Vinoodh, Mohamed Bourouissa, en de Nederlandse Raimond Wouda voor ee [...]

Moam Geeft 19 Vrouwelijke Talenten een Platform

Moam Geeft 19 Vrouwelijke Talenten een Platform

24 januari is het weer zover. Moam verzamelt de grootste creatieve talenten van Nederland en nodigt ze uit om het beste van zichzelf te tonen in een drie uur durende expositie. Generation 2019 bestaat dit jaar uit negentien vrouwelijke talenten met diverse creatieve achtergronden, en zal plaatsvinden in de culturele broedplaats: LAB111. Wij spraken oprichter […]

24 januari is het weer zover. Moam verzamelt de grootste creatieve talenten van Nederland en nodigt ze uit om het beste van zichzelf te tonen in een drie uur durende expositie. Generation 2019 bestaat dit jaa [...]