Sluit menu
Menu
Vrijdag, 19 april 2019

Fashion

Dutch Design Show: Een Noodkreet voor Slow Fashion

Amsterdam Fashion Week

Vier nieuwe designtalenten lieten hun licht schijnen op het thema duurzaamheid. Duurzaam heeft een saaie connotatie, maar saai was het allerminst. De Dutch Design Show stond in teken van de vier elementen: water, vuur, lucht en aarde, en verraste ons met uiteenlopende shows die duurzaamheid een nieuw happening imago verschafte.  

AJ Mets liet een collectie zien geheel uit restanten stof gemaakt waren waar linten van hergebruikte materialen bedrukt werden met woorden zoals ‘Slow’, een knipoog naar slow fashion. Een collectie die doet denken aan de joie de vivre van de Belg Walter Van Beirendonck.

Sarah Van der Wilk liet zich inspireren door het element ‘lucht’ en nam de co2 uitstoot van de mode-industrie onder de loep. Het thema komt duidelijk naar voren door het contrast van luchtige en winddichte stoffen. Het resultaat is een collectie die pret uitstraalt in primaire kleuren.

Still Sveta’s show focuste op de schoonheid van duurzame wol en was een tegenreactie op de watervervuiling van de fashion industrie. Ze haalde inspiratie uit marine-uniformen en werkte bijna uitsluitend met de kleur blauw.

De meest buitengewone show was ongetwijfeld die van Nine Parre. Als een reactie op de ‘footprint’ van de mode-industrie, kwam het element ‘aarde’ terug in de vorm van performance waar moderne dansers over de catwalk bewogen in outfits die door verstelbare elementen getransformeerd en met elkaar verbonden werden. Riemen stonden centraal in haar collectie en werden een deel van de dans; zo werden de dansers met elkaar verbonden en lieten ze op een conceptuele manier de verbintenis met de aarde zien.

De vooruitstrevende collecties werden vergezeld van een clip van het nieuwe NPO 3 programma ‘Genaaid’, waarin de vier designers ons meenemen naar de bron van misstanden in de confectie. Op basis van deze ervaringen maakten ze hun collecties. De statements “Empower the women workers”, “creating the world we want for us and generations to come” en “from now on we will not close our eyes” komen aan als een mokerslag. De show werd beëindigd met een emotionele Jennifer Hofman die de vier jonge designers heeft gevolgd tijdens deze ontdekkingsreis in Myanmar.

Collectie Nina Marin Parre door Pieter Symon

Meer in Fashion

Steven Harrington Ontwerpt Nike Flyleather Sneaker voor de Dag van de Aarde

Steven Harrington Ontwerpt Nike Flyleather Sneaker voor de Dag van de Aarde

In 2019 blijkt het buzzword in de mode-industrie nog steeds duurzaamheid te zijn. Waar Stella McCartney samen met Adidas vorig jaar nog de eerste vegan Stan Smith uitbracht (shameless website plug naar het artikel hier), komt Nike nu met een collectie die de Dag van de Aarde viert. In samenwerking met de razend populaire designer […]

In 2019 blijkt het buzzword in de mode-industrie nog steeds duurzaamheid te zijn. Waar Stella McCartney samen met Adidas vorig jaar nog de eerste vegan Stan Smith uitbracht (shameless website plug naar he [...]

Style School Studenten blikken terug op Amsterdam Fashion Week

Style School Studenten blikken terug op Amsterdam Fashion Week

Hectiek, styling kits, nieuwe gezichten, samenwerkingen met toonaangevende designers en modellen én de meest unieke ontwerpen. Style School ByDanie (oud-)studenten Janine en Chloë waren aanwezig tijdens AFW Studio en het bijbehorende event bij warenhuis Hudson’s Bay. Samen met de talenten blikken we terug op de afgelopen dagen.   Janine Slaat: “Ik heb zowel de cursus […]

Hectiek, styling kits, nieuwe gezichten, samenwerkingen met toonaangevende designers en modellen én de meest unieke ontwerpen. Style School ByDanie (oud-)studenten Janine en Chloë waren aanwezig tijdens AF [...]