Sluit menu
Menu
Maandag, 17 december 2018

Fashion

Dutch Design Show: Een Noodkreet voor Slow Fashion

Amsterdam Fashion Week

Vier nieuwe designtalenten lieten hun licht schijnen op het thema duurzaamheid. Duurzaam heeft een saaie connotatie, maar saai was het allerminst. De Dutch Design Show stond in teken van de vier elementen: water, vuur, lucht en aarde, en verraste ons met uiteenlopende shows die duurzaamheid een nieuw happening imago verschafte.  

AJ Mets liet een collectie zien geheel uit restanten stof gemaakt waren waar linten van hergebruikte materialen bedrukt werden met woorden zoals ‘Slow’, een knipoog naar slow fashion. Een collectie die doet denken aan de joie de vivre van de Belg Walter Van Beirendonck.

Sarah Van der Wilk liet zich inspireren door het element ‘lucht’ en nam de co2 uitstoot van de mode-industrie onder de loep. Het thema komt duidelijk naar voren door het contrast van luchtige en winddichte stoffen. Het resultaat is een collectie die pret uitstraalt in primaire kleuren.

Still Sveta’s show focuste op de schoonheid van duurzame wol en was een tegenreactie op de watervervuiling van de fashion industrie. Ze haalde inspiratie uit marine-uniformen en werkte bijna uitsluitend met de kleur blauw.

De meest buitengewone show was ongetwijfeld die van Nine Parre. Als een reactie op de ‘footprint’ van de mode-industrie, kwam het element ‘aarde’ terug in de vorm van performance waar moderne dansers over de catwalk bewogen in outfits die door verstelbare elementen getransformeerd en met elkaar verbonden werden. Riemen stonden centraal in haar collectie en werden een deel van de dans; zo werden de dansers met elkaar verbonden en lieten ze op een conceptuele manier de verbintenis met de aarde zien.

De vooruitstrevende collecties werden vergezeld van een clip van het nieuwe NPO 3 programma ‘Genaaid’, waarin de vier designers ons meenemen naar de bron van misstanden in de confectie. Op basis van deze ervaringen maakten ze hun collecties. De statements “Empower the women workers”, “creating the world we want for us and generations to come” en “from now on we will not close our eyes” komen aan als een mokerslag. De show werd beëindigd met een emotionele Jennifer Hofman die de vier jonge designers heeft gevolgd tijdens deze ontdekkingsreis in Myanmar.

Collectie Nina Marin Parre door Pieter Symon

Meer in Fashion

Riccardo Tisci Zet Burberry’s Designcodes Op Zijn Kop

Riccardo Tisci Zet Burberry’s Designcodes Op Zijn Kop

Na zijn veelbelovende debuut bij Burberry zet Riccardo Tisci vandaag deze trend verder. Waar we in September een mix van verfijnde ontwerpen en streetwear zagen, focust de designer met de pre-collectie voor Fall/Winter 2019 vooral op dit laatste. Tisci zet de designcodes van Burberry op zijn kop, en laat dat nu net zijn wat deze […]

Na zijn veelbelovende debuut bij Burberry zet Riccardo Tisci vandaag deze trend verder. Waar we in September een mix van verfijnde ontwerpen en streetwear zagen, focust de designer met de pre-collectie voo [...]

Is Er Hoop Voor Onze Mode Industrie?

Is Er Hoop Voor Onze Mode Industrie?

“De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion’” Vast in een systeem van kortende productietijden en de constante vraag naar vernieuwing zorgt de mode-industrie nu voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een boeltje ongeregeld met fast fashion als grote boosdoener. Zo kwamen we er deze zomer nog achter dat […]

“De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion’” Vast in een systeem van kortende productietijden en de constante vraag naar vernieuwing zorgt d [...]