In gesprek met het creatief duo achter modemerk VITAtijme

Vita Stasiukynaite en Tijme Veldt werken samen als VITAtijme, een project in constante evolutie, die de huidige manier van mode presenteren wil uitdagen. Ik zat samen met de twee designers over hun nieuwe collectie “SKINHUNGRY” en hun veelbelovende toekomstplannen.

 

De laatste keer dat jullie op de AFW-radar verschenen was tijdens het talentenprogramma ‘Visions Of’ van Duran Lantink en Batavia Stad Fashion Outlet. Kun je me iets vertellen over deze ervaring?
Tijme: “Het was een leuk project, en sloot perfect aan op onze eigen manier van werken omdat we zelf al gerecyclede kleding maken, dus toen we de kans kregen om kledingstukken van Batavia Stad te herwerken leek het een goede match. Het jaar ervoor hielp ik Duran Lantink met zijn eerste show in samenwerking met Batavia Stad tijdens Amsterdam Fashion Week, en werd daardoor het jaar daarop uitgenodigd voor het Visions Of talentenprogramma.”

Vita: “Door de beschikbare middelen waren we in staat om een ​​nieuwe samenwerking tot stand te brengen met dezelfde waarden die we hebben voor VITAtijme.”

Wat is het verhaal achter jullie samenwerking? Waar komt het idee voor VITAtijme vandaan?
Vita: “Ik kom uit Litouwen en had vroeger veel natuur om me heen. Ik woonde bij mijn oma op een duurzame boerderij, maar wilde altijd al modeontwerper worden. Ik studeerde aan een hele kleine kunstacademie, eindigde met mijn studie op mijn 19e en ging naar de Gerrit Rietveld Academie waar ik Tijme leerde kennen. Na het afstuderen hebben we samen aan wat projecten gewerkt en 2 exposities georganiseerd. In 2020 zijn we als duo gaan samenwerken.”

Tijme: “Toen we beide waren afgestudeerd hebben we samen een tijdje in WOW gewoond, een artist in residency in Amsterdam Nieuw-West. We werkten ook aan “Amsterdam maakt er wat van”, een repurposing project waarbij kleding werd gebruikt die na Koningsdag op straat was blijven liggen. Dit project werd tevens ook gepresenteerd op Amsterdam Fashion Week.”

Vita: “We leerden allebei dat samenwerken zoveel fijner is dan alleen werken en begonnen veel te discussiëren, zo kwamen we uiteindelijk bij VITAtijme uit.”

VITAtijme is onder andere geïnspireerd door de natuur en gebruikte eerder de organische vormen van rivieren, bladeren en bomen als middel om kledingstukken te maken. Waarom heb je ervoor gekozen om de natuur in je merkidentiteit op te nemen?
Vita: “Onze kleding groeit organisch, dus we wilden de natuur als uitgangspunt nemen. Vezels en materialen zijn getransformeerde entiteiten gemaakt van draad, en deze duurzame praktijk begint allemaal vanuit een plant.”

Op 6 november presenteerde VITAtijme haar nieuwe collectie “SKINHUNGRY” in De School, vergezeld door een visuele campagne waarin dineren centraal staat. Kun je iets vertellen over het concept van deze collectie en de presentatie ervan?
Tijme: “SKINHUNGRY gaat over een heel eenzaam diner, eentje die we allemaal hebben gehad in deze uitdagende tijd waarin we leven. en het niet in staat zijn om uit eten te gaan. Met deze reden wilden we Michiel van Maaren aankleden voor een eenzaam diner, en werken ook aan een kookboek om dit concept verder uit te diepen. We nodigden verschillende creatievelingen uit om een ​​recept te schrijven dat hen inspireerde of iets verving dat ze tijdens de pandemie hadden gemist toen de restaurants gesloten waren.”

Vita: “Zoals Tijme al aangaf, hebben we net samen met onze nieuwe collectie een video van het eenzame diner gelanceerd waar binnenkort een kookboek bij hoort. Met dit soort projecten willen we vormen onderzoeken om mode op verschillende manieren te presenteren. Ik vind het zo belangrijk om jezelf altijd uit te dagen om nieuwe dingen te doen binnen de mode-industrie, ook al lijkt het een beetje abnormaal.”

Vita: “We werkten samen met Paradyme, een grafisch ontwerpteam dat ons boek maakt. Annie van Noortwijk & Marije Seijn deden de fotografie en Ankita Tobit is verantwoordelijk voor creative writing. annie and marije regisseerden ook de film die we maakten. De film is nog niet online gepubliceerd, maar zal net zoals het kookboek in de nabije toekomst voor iedereen te zien zijn!”

Wat zijn jullie toekomstplannen voor VITAtijme? Staan er al dingen op de agenda?
Vita: “We willen graag experimenteren met verschillende manieren om kleding te hergebruiken. Onze voorgaande designs bestaan half uit duurzame materialen en half uit oude vintage kleding. Op deze manier blazen we een volledig nieuw leven in de designs. We proberen met VITAtijme kledingstukken te creëren die er net nieuw uitzien, maar dat eigenlijk niet zijn.”

Vita & Tijme: “We zijn van plan om onze nieuwe collectie tijdens Amsterdam Fashion Week te presenteren, dus hopelijk zien we je daar!”

 

Foto credits:
Creative direction: VITAtijme
Fotografie assistent: Malgorzata @banananenmuseum
Make-up: Magdalena Kielb

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events