Sluit menu
Menu
Maandag, 25 januari 2021

Fashion

Maak Kennis met de Visions Of Talenten: Michiel van Maaren

Amsterdam Fashion Week

Maak kennis met onze tien ‘Visions Of’ kandidaten. Geselecteerd door een internationale jury en begeleid door de Nederlandse ontwerper Duran Lantink zijn deze talenten de top van de creatieve industrie. De komende maanden zullen zij hun concepten naar een hoger niveau tillen en verder uitwerken tot complete collecties. Die afgewerkte producten worden gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week september editie. Vandaag belichten we het werk van Michiel van Maaren.

 

Wat zijn jouw gedachten rond throw-away culture en hoe staan deze verbonden met je presentatie tijdens AFW Studio?
Voor mijn presentatie tijdens AFW Studio heb ik een van de vijf films laten zien die ik heb gemaakt voor mijn afstudeerproject bij de Design Academy Eindhoven. Het hele project gaat over de kledingindustrie en het idee dat we de connectie met onze kleding aan het verliezen zijn. Omdat we zo trend-gedreven zijn gaat ons gedrag de verkeerde kant op. Kleding houdt herinneringen vast, die waarderen en koesteren we niet omdat we geobsedeerd zijn met nieuwe dingen. Als een reactie hierop heb ik kledingstukken gemaakt die oplossen aan het eind van de dag, maar een print of herinnering achterlaten op je oude kleding.

Hoe gaat dit proces in zijn werk?
In een lab in Duitsland heb ik een water-oplossende stof gemaakt van materialen waar je normale kleding van kan maken. Ik vind het zonde dat je de stukken in je kast niet meer wilt dragen alleen omdat ze niet meer trendy zijn, daarvoor heb ik een layer gecreëerd die je voor een dag kan dragen met een nieuw en uniek patroon. Naarmate de dag voorbijgaat lost deze layer op en laat het een print achter op de outfit die je onder deze layer draagt. Dan gebruik je dus nog wel je basiskleding en kan je nog meer herinneringen maken met de prints die op je kleding terecht komen. Het hele proces is biodegradable, want de lagen zijn gemaakt uit aardappelzetmeel.

Waar komt jouw fascinatie met prints vandaanHoe komt dit naar voren in je eind collectie?
Mijn fascinatie voor prints komt eigenlijk uit mijn fascinatie voor materiaal. Ik houd juist van het experimenteren met materialen en daar vloeit mijn voorliefde voor prints uit. Ik vind afval heel interessant, goedkope materialen die worden vergeten, en om deze vervolgens om te zetten in iets moois en interessants. Dat doe ik nu ook met deze collectie. Ik ben aan het kijken naar dingen die als waste worden gezien in de mode-industrie; de verpakkingen, het plastic, de labels, de dozen met de barcodes. Deze waste elementen ga ik omzetten in prints. Ik print ook alles met de hand door middel van een zeefdruk. Ik werk zelf heel rommelig en dat vind ik juist fijn want meestal worden misprints weggegooid, maar mijn stukken zijn juist misprint over misprint en hierdoor creëer ik iets nieuws en uniek.

Wat zou je graag willen neerzetten in september?
In maart had ik een film als presentatie dat het proces van het maken van de stof liet zien. Voor september wil ik graag een statement naar buiten brengen. De kleding die je tijdens AFW te zien krijgt zal exclusief zijn voor die moment want na de show is die kleding weg, opgelost. De kledingstukken bestaan niet meer, maar de herinnering blijft over. Met die gedachte wil ik iedereen naar huis laten gaan.

 

 

Meer in Fashion

AFW blikt terug op de laatste vijf Lichting winnaars

AFW blikt terug op de laatste vijf Lichting winnaars

De show waar iedereen naar uitkijkt: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show die de veertien beste graduates van de Nederlandse academies in de spotlight zet. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro, die beschikbaar word gesteld door de Meester Koetsier Foundation. De gerenommeerde jury kiest elk […]

De show waar iedereen naar uitkijkt: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show die de veertien beste graduates van de Nederlandse academies in de spotlight zet. De winnaar gaat naar hui [...]

In het atelier van Ekaterina Ravina, Lichting 2020 finalist

In het atelier van Ekaterina Ravina, Lichting 2020 finalist

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen op bezoek bij het atelier van 2020 finalist Ekaterina Ravina.    Wat is het verhaal achter jouw Lichting 2020 collectie? […]

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen o [...]