Marco Blazevic’s HVMBLE HVSTLE keert terug met nieuwe collectie op 14 mei!

Na het succes van HVMBLE HVSTLE, de afstudeercollectie waarmee Marco Blazevic bekroond werd met de titel runner up, breidt de designer zijn HVMBLE HVSTLE visie uit tot een volledig streetwear merk. De nieuwe collectie “Zadna Roštiljijada” (The Last Barbecue) zal gepresenteerd worden op 14 mei in ABCND Store.

 

Zadna Roštiljijada vertelt het verhaal van arbeidsmigranten die hun thuisland verlaten op zoek naar een betere toekomst. Net zoals het eerste hoofdstuk van HVMBLE HVSTLE dient deze collectie als een monument voor de mensen aan de grenzen van onze samenleving en hun ambitie om hun situatie te boven te komen. Marco vertaalt het gezegde “het gaat niet om de kaarten die je hebt gekregen, maar om de manier waarop je ze speelt” in een collectie geïnspireerd op zijn eigen familie en hun achtergrond als Kroatische migrantenarbeiders.

Marco’s nieuwe collectie bestaat uit drie delen, waarbij het eerste deel gaat over mensen die hun thuisland verlaten en alleen meenemen wat ze kunnen dragen. Dit verhaal krijgt vorm in enorme silhouetten, overbelaste kledingstukken en overvolle tassen. Grofweg met de hand aan elkaar geplakt, tonen ze de haast en het verdriet van het moment van vertrek, terwijl de personages zo snel mogelijk hun spullen proberen te verzamelen.

Het tweede deel gaat over St. Maria en St. Josip the Hustler, twee migratiewerkers die vastzitten in een systeem. De kleding in dit deel van de collectie is versleten, net als de personages die ze uitbeelden. Ze zitten vol vlekken die de ontberingen die ze dagelijks doormaken reflecteren. Alle personages dragen Maria- en Joseph-maskers, wat symbool staat voor alle arbeiders in vergelijkbare situaties en de manier waarop het systeem hen behandelt als een nummer.

In de slotakte van dit tweede hoofdstuk gaat de HVMBLE HVSTLE over het vinden van een thuis in deze wereld. Het gaat over personages die hun hele leven hebben gehusseld, bang om met lege handen te eindigen. Ze zijn blij met wat ze hebben. Ze hebben een thuis voor zichzelf gebouwd, ver weg van hun oorspronkelijke basis. Dit komt tot uiting in outfits die erfgoed uit de Kroatische folklore gebruiken, gecombineerd met stereotiepe Westerse kledingstukken. In vergelijking met de eerste twee delen vertonen deze outfits verschillende karakters, met verschillende persoonlijkheden. Ze zijn niet langer bang om hun gezicht en individualiteit te laten zien.

Om het tweede hoofdstuk van HVMBLE HVSTLE te vieren opent de ABCND Store in Noord zijn deuren voor een modeshow die even excentriek en eigenaardig moet zijn als Marco’s memorabele presentatie tijdens Lichting 2021. Na de afloop van de show krijg je de kans om de kleding van dichtbij te bekijken in de showroom en word je uitgenodigd voor drankjes en een barbecue. Heb je Marco’s presentatie tijdens AFW september 2021 gemist? Zet 14 mei dan alvast in je agenda, het event is open to public!

fotograaf: Louisa Schindelin

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events