Portrait Positive: Emancipatie van het Modebeeld

In het nieuwe boek ‘Portrait Positive’ prijken zestien vrouwen met een gezichtsvervorming. Een uitgesproken statement vóór inclusiviteit. Een boek dat op het juiste moment komt. Nog nooit was er enerzijds zó veel ijdelheid – ‘met dank aan’ social media, en nog nooit werd er zo actief tegen gestreden. In dit prachtige boek krijgen mensen met een visuele handicap een podium.

‘Portrait Positive’ kiemt uit het gebrek aan rolmodellen voor mensen met een zichtbare handicap; een wake-up call voor de populaire media die deze groep al jaren verwaarloost, want een cover met een perfect gezicht, verkoopt nou eenmaal beter. Niet iedereen kan zich identificeren met blank, slank en feilloos. Een beeld dat tien jaar geleden nog onomstreden als de norm gold. Topmodel Winnie Harlow, die een zeldzame pigmentziekte heeft, zette een koerswijziging in. Ze deed mee aan America’s Next top Model en in 2015 was ze een van de ‘hottest faces’ in de modewereld. Ze werd zelfs geboekt als ‘angel’ door Victoria’s Secret, een merk dat zich tot die tijd een wereld voorschotelde van allemaal perfecte Miss Universe’s als voorbeeld.

Het boek is een samenwerking tussen ontwerper Steven Tai, fotograaf Rankin en het goede doel ‘Changing Faces’, een organisatie voor mensen die er door een beperking anders uitzien dan wat in onze maatschappij als ‘normaal’ wordt bestempeld. Rankin werd bekend door zijn werk voor Dazed & Confused. Hij maakte naam door zijn documentaire No body’s perfect en de fotoserie Rankin Live, waarmee hij aantoonde dat iedereen op de cover van een modemagazine kan staan. Een duidelijk statement tegen de bekrompenheid van de geldende criteria voor topmodellen. Inmiddels wordt hij gezien als frontrunner van de democratisering binnen de mode-industrie. Dit project is hem dan ook op het lijf geschreven.

De kleding werd ontworpen door Steven Tai en stralen vrouwelijke vrijmoedigheid en zelfverzekerdheid uit. De designer koos drie van de zestien vrouwen uit om voor zijn SS19 show op London Fashion Week de catwalk te lopen. Een gedenkwaardig moment dat door velen werd geprezen. De opbrengsten van het boek gaan rechtstreeks naar de stichting Changing Faces, die het geld zal inzetten voor de emancipatie van visueel gehandicapten.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events