Outsiderland en zijn opmars binnen de Nederlandse mode-industrie

Outsiderland kwam aan de oppervlakte in 2021. Opgericht door kunstenaar Jan Hoek brengt het collectief “outsiders” in contact met gevestigde kunstenaars. Hoek staat bekend om zijn fascinatie en liefde voor outsiders wereldwijd en wil daarom met Outsiderland ook outsider kunstenaars die normaal gesproken vergeten worden binnen de creatieve industrie, een podium bieden. Outsiderland opende met De Grote Keramiek Show, gevolgd door de Pizza Show. Outsiderwear werd vervolgens geïntroduceerd als festival dat Nederlandse designers in contact bracht met talentvolle outsiders.

 

Outsiderwear bracht kunst en design samen in de vorm van 10 samenwerkingen tussen de Outsiderland kunstenaars en mode-ontwerpers als Tom Van der Borght, Bas Kosters, Jessica van Halteren (Mulas Hybrid Haus), Georgy Dendoe (SUMIBU) en Bonne Suits. Tegelijkertijd initieerde Outsiderwear de samenwerking tussen Duran Lantink en Bea Otte, wat Outsiderland uiteindelijk op de kaart binnen de Nederlandse mode-industrie heeft gezet. ‘Democracy’ werd geïnspireerd door Andy Warhol, waarbij Lantink zijn beroemdheid inzet en The Factory doet herleven met nieuwe supersterren. Zowel een show tijdens Amsterdam Fashion Week september 2021 als een expositie in Museum van de Geest diende als introductie aan Bea Otte als designtalent en de leden van Theater LeBelle, een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking, als modellen.

Nu een aantal maanden verder, opent Outsiderland een expositie in samenwerking met streetwear merk Patta. Bestaande uit een grote familie met diverse creatievelingen, delen zowel de kunstenaars van Outsiderland als het merk een passie voor het samenbrengen van creatieve disciplines en het beste uit de skillset van hun leden te halen.

Het project bestaat uit twee delen, waarin beeldende kunstenaars Regillio Benjamin en Desmond Tjon-A-Koy beide hun achtergrond en inspiratiebronnen gebruiken als raakvlak met de designers bij Patta. Benjamin is voormalig wereldkampioen hardlopen en haalt dan ook vanzelfsprekend zijn inspiratie uit atletiek en sport. Samen met Patta creëert hij een hardloopteam-lijn met abstracte prints geïnspireerd op Surinaamse stoffen. Tjon-A-Koy’s werk is vaak geïnspireerd op cultuur/religie en hint naar elementen uit de rapcultuur. De samenwerking met Patta is een ode aan Westcoast MC Eight en uit zich in een T-Shirt design met een all-over paneelafdruk van MC Eight in de straten van Compton. De T-Shirts zijn zowel in de Patta winkels als in Outsiderland beschikbaar. Om de lancering van de shirts te vieren heeft Patta een tentoonstelling samengesteld met kunstenaars die ze bewonderen: een expo waar de kunst van verschillende kunstwerelden samenkomt en één wordt. De samenwerking is nog te zien tot en met 28 november in het nieuwe Sexyland World in Amsterdam Noord.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events