Rena Jansen(Lichting): “Misschien is het idee dat wij hebben over wat een volwassenen moet zijn gewoon een verouderd beeld en kan een volwassenen nu ook gewoon een knuffelverzameling hebben”

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Dit zijn de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Op amsterdamfashionweek.nl alvast een introductie. Dit keer de eer aan Rena Jansen.

Naam: Rena Jansen
Opleiding: Utrecht School Of The Arts
Collectienaam: Y So Serious

Het idee
““Y So Serious” is tot stand gekomen door de twijfels die de vorige generatie heeft over de capaciteiten van Generatie Y. Er wordt over ons gezegd dat we niet snel genoeg volwassen worden en dat we te lang blijven hangen in onze kindertijd. Dit zou ook doorvloeien op de werkvloer en op een gegeven moment, als de vorige generatie met pensioen gaat, moeten wij het dan wel gaan overnemen. Maar hoe ziet het er dan uit als de Millennial straks een serieuze baan krijgt en in één klap volwassen moet worden? Met dit idee ben ik gaan spelen en kwam ik zo uit op een soort viering van onze kinderlijkheid. Ik begon aan deze collectie met twijfels en wist niet of dit speelse element de juiste vertaling was van de werkende Millennial. Ik realiseerde me al snel dat het idee dat wij hebben over wat een volwassenen moet zijn nog enorm is gebaseerd op langzaam gegroeide stereotypes en misschien moeten we dat idee gewoon aanpassen. Misschien is dat gewoon een verouderd beeld en kan een volwassenen nu ook gewoon een knuffelverzameling hebben.”

Het ontwerp
“Bijna alle stoffen die ik heb gebruikt zijn gerecycled. Daarnaast heb ik ook het materiaal van springkussens gebruikt en heb daardoor veel tijd doorgebracht in een springkussenfabriek. Dat was voor mij een heel nostalgische belevenis en gaf extra betekenis aan mijn collectie. De truien in de collectie heb ik laten breien door een omaatje.”

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events