Show report: Duran Lantink SSAW21

Met zijn nieuwe collectie presentatie maakt Duran Lantink een statement over de mode-industrie post-Corona. De Nederlandse designer, die wederom bekend staat om zijn standpunt tegen overconsumptie, wil mensen bewust maken van de schade die de mode-industrie berokkent op het klimaat en laat op een creatieve manier zien dat het ook anders kan.

 

Voor Duran’s SSAW 2021 catwalkshow werden er geen redacteuren overgevlogen of Ubers van én naar de locatie gereden. Er waren überhaupt geen gasten aanwezig. Althans, niet in hun fysieke vorm. In plaats daarvan presenteert de designer een collectie gemaakt van gedeconstrueerde luxury fashion, omringd met zwevende drones die je meenemen door de gangen van een 17e-eeuws paleis.

Ook werden we bij deze show niet naar onze gereserveerde stoel geleid, wel nam een drone onze ‘zitplaats’ in, en mochten we een digitaal plekje veroveren als toeschouwer van dit spektakel in de lucht. Verfrissend was het zeker, desoriënterend ook; precies de atmosfeer dat Duran voor ogen had. En als dat nog niet “meta” genoeg was, lieten de drones je beelden zien van specifieke details die je misschien maar net zou waarnemen met je eigen ogen. De beelden zoomen in op de outfits tot een aantal centimeter verwijderd van de rug van het model, alsof je ze nauwlettend volgt naar de volgende ruimte. Vanuit sommige angles lijkt het alsof de modellen je recht in het gezicht staren.

De Nederlandse designer maakt van upcycling een kunstvorm. Wederom is zijn SSAW21 collectie een mismatch van materialen en extreme vormen, met hier en daar een herkenbaar fragment van de originele merkkleding waarmee hij zijn collectie heeft ontworpen. Een bh-top gemaakt van zwart lakleer, en wat lijkt op een klassieke Louis Vuitton handtas mengt zich met een glimmend metallic ensemble bestaande uit een zilveren trenchcoat en broek. Een gedeconstrueerde motorjas neemt nieuwe vormen aan en pumps worden gecombineerd met sneakerzolen. Thigh-high regenboog boots vastgemaakt aan blauwe blokhakken zijn het perfecte voorbeeld van hoe Duran Lantink’s creatieve visie naar een droomwereld wordt vertaald.

Duran vertelt graag een compleet verhaal en is hier ook steengoed in. Alles past perfect bij de sfeer die hij met zijn SSAW21 collectie neerzet, met name de locatie. Paleis Soestdijk was de permanente residentie van Koningin Juliana en Prins Bernhard, nu al jaren onbewoond terrein. Naast de officiële gangen waar de voormalige koningin en de prins ooit liepen, werden we ook door de verborgen delen van het paleis geleid, die werden gebruikt voor personeelsleden.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events