Show report: Lichting 2020

De show waar iedereen met veel liefde en anticipatie een jaar op heeft gewacht: Lichting 2020. De veertien beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies presenteerden zichzelf aan een (inter)nationaal vakpubliek. De winnaar werd door een panel van modeprofessionals verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland en wint hiermee de Lichting 2020 award ter waarde van 10.000,- die beschikbaar gesteld word door Meester Koetsier Foundation en juridische support gedurende één jaar door Van Kaam IP, Media & Privacy.

De toekomst van onze mode-industrie is veelzijdig, vernieuwend, en maakt gebruik van verschillende disciplines om nieuw leven te blazen in wat mode inhoud voor onze maatschappij. Lichting 2020 vind hierdoor voor het eerst op een vernieuwde manier plaats, waarin de ruimte word geboden om de eindwerken in verschillende vormen te presenteren. Dit resulteerd in een divers overzicht van zowel shows als performances en kunstinstallaties, verdeeld in de verschillende kamers van Hermitage Amsterdam.

Het was een close race tussen de finalisten van Lichting 2020. Twee kandidaten sprongen er volgens de jury enorm uit, maar het is de onmiskenbare passie van Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde Darwin Winklaar die de bovenhand nam in deze zenuwslopende bekroning. Niet alleen de prachtige miniatuurcollectie, maar ook Darwin’s emotionele performance en hartverwarmende aanwezigheid waren de formule voor het winnende ticket.

Darwin presenteerde het resultaat van een diepgaand onderzoek naar Caribische folk religieuze praktijken. Aan de hand van een serie van zes altaren en een performance deelde Darwin diens dekoloniserende rituelen met als doel bewustzijn en kennis te vergroten jegens gemarginaliseerde culturen in Nederland. Het werk overstijgt mode en is multidisciplinair. De altaren representeren traumas uit Darwin’s verleden. Zo staat de pop met het royaal blauwe fluwelen ensemble voor de macho cultuur die in Aruba heerst, en representeert de pop gemaakt van tapijt één van de belangrijkste tradities in Aruba: carnaval, een prominent feest waar verschillende alterismen samenkomen in de vorm van koninginnen die strijden om een lint als bekroning. De pop heeft een koninginnenlint om met de tekst “De Exotische Kut van Violetta”, wat ook de naam van Darwin’s collectie is.

Dat het Irene Ha, wederom afgestudeerd aan Gerrit Rietveld Academie, ook werd gegund was overduidelijk. Met deze reden krijgt zij een jaar lang juridische support door Van Kaam IP, Media & Privacy ter waarde van 5.000,-. Haar sterke connectie tot de huidige tijdsgeest en het creatief uitbouwen van een digitale community overtuigde de jury van de noodzaak voor het verder uitbouwen van Irene’s merk “Baby Reni”.

Irene creëerde een collectie gebaseerd op systematisch samenwerken en de esthetiek van een generatie “grootgebracht” door het internet. Zij kaart vooroordelen over haar eigen Aziatisch-zijn aan door te creëren en verbinden. Zo brengt ze via haar werk een online internationale community van like-minded zielen samen.

De bekende baby reni sjaal wordt met trots door heel creatief Amsterdam gedragen als een erkenning van dezelfde normen en waarden. Ook vandaag is hij aanwezig in de chaotische “teenage dream bedroom” installatie waar alles dat eigen is aan Irene’s persoonlijkheid op een hoop neergegooid wordt. JETLEGGED – een kruising tussen het woord jetlag en bootlegged (namaak) – bestaat uit kledingstukken gemaakt van patronen uit het archief van haar oma die vervolgens door de designer “gebootlegged” worden.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events