Lichting 2018

De show waar iedereen zeer naar uitkeek: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show van de veertien beste graduates van de Nederlandse academies. De finalisten worden door hun eigen opleiding afgevaardigd. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro die beschikbaar is gesteld door de Meester Koetsier Foundation. De gerenommeerde jury (Filep Motwary – fotograaf, Christopher New – Central Saint Martins, Alvise Bullo – LVMH, Gry Nissen, Creative Consultant) koos de winnaar.

Dat was dit jaar Ferry Schiffelers. Hij verraste met een collectie Défilé de Deuil, wat verder geen vertaling behoefde, want de ontwerpen spraken voor zich. Verschillende modellen, waaronder kind en oma, beenden geheel in het zwart over de runway. De jury was erg te spreken over het verhaal achter zijn collectie. Lees dat hier.
Volgens hen was dit het talent dat de grootste kans maakt tot bloei te komen. Filep Motwary zei over hem: ‘The moment I saw the collection entering the room I got deeply emotional.”
Maar er waren ook andere steengoede collecties. Die van Berend Brus bijvoorbeeld, zijn collectie ‘Queer’ is een tegenreactie tegen de haat die de LGBTQ+ gemeenschap tegenkomt. Denk jeans chaps, jeans in patchwork, jeans jurken, en dat afgewisseld met roze.
En dan Timothy Scholte, met zijn collectie “Mary-Ann betekent prostituée in 18e eeuwse Britse slang. Mijn concept is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Fanny en Stella, twee mannen die zichzelf verkleedden als vrouw om zo hun homoseksualiteit te uiten en de aandacht te trekken van andere mannen. Er waren mannen die mannenkleding droegen, maar voelden zich aangetrokken tot mannen in vrouwenkleding. Wat ik heel boeiend vond was dat het alleen aan vrouwen was voorbehouden om hun lichaam te manipuleren. De volgende vraag die ik mezelf stelde was: “hoe ga ik de man als een object laten zien met de hoepelrok als grootste inspiratie punt?”.

En zo waren er meer fascinerende verhalen die de collecties tot leven brachten. Kunst, ambacht en een bom aan enthousiasme op de runway. Geen wonder dat Lichting wordt beschouwd als de ziel van Amsterdam Fashion Week. (Catwalkfotografie: Team Peter Stigter)

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events