Bodil Ouédraogo

Een donkere zaal met hoge plafonds in het Stedelijk Museum blijkt de perfecte locatie voor de performance van Bodil Ouédraogo. Geïnspireerd op “the art of dressing up” en haar eigen Afrikaanse roots laat Bodil weten dat het verhaal groter is dan het medium en zet ze een show neer die – deze avond – terecht in een museum thuishoort.

Bodil maakte de film die we in de performance zien als afstudeerproject aan de Rietveld Academie.

In de video zien we het West-Afrikaanse – in Burkina Faso om precies te zijn – ritueel rondom de Grand Boubou. Dit traditionele pak bestaat uit een broek, Djelaba en een soort grote vierkant shirt.

Door de video te projecteren op de dansers die transparante plastic constructies dragen ontstaat er naast de projectie ook een bijzonder lichtspel en in combinatie met de dreunende mysterieuze muziek een haast magische sfeer die de gast lang in z’n greep houdt. De combinatie van traditionele Afrikaanse dans en de kleurrijke film zorgen ervoor dat de eenvoudige ontwerpen die de dansers dragen telkens bijzonder worden belicht en ze een kameleon-effect krijgen.

De film die Bodil laat zien gaat over de trots om een kledingstuk te dragen. Het is zoals de designer dat zelf zei haast een tutorial hoe je de Grand Boubou draagt, en minstens net zo belangrijk, de gebruiken die daarbij horen. Dat nu juist de kleding van de dansers zo eenvoudig is en puur lijkt te dienen voor de video geeft de ruimte om dit bijzondere verhaal te vertellen.

De performance neemt de gast mee in een andere belevingswereld en zodra de deuren opengaan is het naast wennen aan het licht ook het moment dat je beseft dat wat je net hebt beleefd een voorbeeld is van een nieuwe generatie ontwerpers. Het draait om het verhaal en vervolgens kies je het medium. Of dat nou een performance, een collectie of een film is. De modeshow is niet enkel meer een runway en de grens tussen kunst en mode wordt steeds vager.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events