Bodil Ouédraogo x Patta

Na een prachtige performance in het Stedelijk Museum, keert Dutch Design Award genomineerde Bodil Ouédraogo terug op Amsterdam Fashion Week. Deze keer doet ze het echter niet alleen. Voor het eerst staat streetwear brand Patta ook op het AFW-programma. Samen laten ze zowel een capsule collectie als een live presentatie zien.

‘To Blend, Together’ verbindt thema’s als Afro-modernisme, West-Afrikaanse couture en Afrikaanse diaspora-streetwear vanuit de eigen context van Bodil. De samenwerking is een print gebaseerd op het bundelen van de rijkdom van de Bazin Rich stof door de stof te manipuleren en te vergroten. Een weergave van de cultuur rondom het dragen van de luxueuze grandboubou.

In het industriële pand op de Nieuwezijds Voorburgwal eiste een podium in het midden van de lege ruimte de aandacht op. Terwijl de gasten rond het podium verzamelden, volledig omhuld met de print die de jonge designer met Patta heeft ontworpen, zaten zes dansers in dezelfde print op hun toegewezen plek. De dansers bewegen organisch langs elkaar en lijken met elkaar verbonden door de muziek die er door de ruimte klinkt. Terwijl de ene danser op zijn knieën bidt, maken de andere dansers voortdurend oogcontact terwijl de bewegingen meer uitgesproken worden naarmate de muziek luider wordt. De dansers gaan één voor één zitten en knielen voor een danseres die de dansvloer overneemt. Ze volgen haar armen die naar boven worden gerezen. Eenmaal terug aan het dansen nemen ze om te beurt een center positie in. Iedereen gaat terug naar zijn plek en blijft ter plaatse dansen wanneer het licht stilaan dimt en het volume van de muziek zachter wordt. De presentatie was krachtig, dynamiek, en zorgde ervoor dat de capsule collectie volledig tot zijn recht kwam.

In de collectie-samenwerking van Bodil Ouédraogo en Patta staat één print centraal, die op verschillende manieren aanbod komt in de kledingstukken. De capsule collectie zal vanaf 30 september beschikbaar zijn online en in de winkel.

 

 

Beeld: Team Peter Stigter

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events