Sluit menu
Menu
Donderdag, 24 juni 2021

Live

Batavia Stad x Duran Lantink

1 thema, 25 looks, stuk voor stuk upcycled. Duran weet zijn uitdagingen uit te kiezen. Vorig jaar stapte hij uit zijn comfortzone door de expo “Manipulation” te cureren voor AFW Studio. Dit jaar kruipt hij terug in de designrol, maar dan wel samen met Batavia Stad, een outlet keten met zowel hoog als laag segment.

De glazen dome van Capital C vult zich met geluid. Niemand weet echter waar het vandaan komt tot dat de stem die door de boxen speelt de catwalk oploopt. Een jongen, bloot bovenlijf met piano en harmonica onder de arm, die zijn longen begon uit te schreeuwen in het midden van de showruimte. Dit was nog maar het begin. De Israëlische rapper zet de toon voor wat de meest chaotische, diverse en bizarre show van de september editie bleek te zijn.

Qua kleding was de eerste look niet wow, moest ook niet, aangezien de torso van het model volledig beplakt was met afval van de McDonalds. Wat daarna kwam waren wat later bleek de meest draagbare outfits. Zo zagen we jeansbroeken die aan elkaar genaaid werden en in de tye-die werden gestopt om een 90’s grunge look te creëren. De volgende outfits leken te hinten naar, en waren een reflectie van overconsumptie. Zo zagen we bijvoorbeeld een fishnet top volgepropt met andere kledingstukken. Het laatste model loopt de trap weer af en een menigte van gehaaste shoppers loopt als kip zonder kop de catwalk op, alsof de zomersale net was begonnen. Wat volgt zijn outfits gemaakt van herkenbare brand items. Calvinklein boxers en pyjama’s werden aan elkaar genaaid tot een gelaagde broek, en een roze Nike ensemble werd gedragen door een dame volledig beplakt met winegums. Wat voor mij er het meeste uitsprong was Duran’s gebruik van deconstructie. En jasje werd omgevormd tot rok, twee bontsjaals tot pijpen van een broek en een sneakerzool als platvorm voor een naaldhak. Het draagbare werd gemixt met het conceptuele, wat een bepaalde gelaagdheid met zich meebracht, letterlijk en figuurlijk. Wat deze show vooral weergaf is de weerspiegeling van onze huidige maatschappij; divers, en cultureel geladen.

De show kwam tot z’n einde met een heuze techno rave, waarbij tientallen modellen in bivakmutsen en joggingpak begonnen te hakken op de muziek, en vervolgens de designer aanjuichte wanneer hij als afsluiter de catwalk over liep.