Sluit menu
Menu
Maandag, 25 januari 2021

Fashion

The Collectives Presenteert nieuwe Mini Capsule Wardrobes tijdens AFW

Amsterdam Fashion Week

Tijdens deze AFW editie staat de vrijdagochtend volledig in het teken van The Collectives, een mode rental platform dat een nieuwe wave van consumenten aanspreekt die liever huurt dan koopt. The Collectives steunt een bewustere manier van omgaan met kleding en biedt de voldoening van het dragen van nieuwe items, zonder de waste dat daar meestal mee in verbinding staat. Wij spraken het platform over hun visie, en wat we op Amsterdam Fashion Week kunnen verwachten.

 

Hoe is The Collectives tot stand gekomen? Wat is het verhaal achter het platform?
Jarenlang was ik koopverslaafd; ik kocht (veel te) dure designer items en was private client bij webshops als Mytheresa en Net-a-Porter. Na een tijdje begon mijn koopgedrag mij enorm tegen te staan en werd ik misselijk van de bedragen die ik afrekende. Gelukkig wist ik dat te veranderen en mijn financiële onrust te verminderen. Ik was blij dat ik van mijn verslaving af was, maar toch voelde ik me ook schuldig. Schuldig over het feit dat ik al die jaren had bijgedragen aan de negatieve effecten van de mode-industrie. Om mijn ‘footprint’ te verkleinen, begon ik steeds vaker items uit mijn garderobe uit te lenen aan vriendinnen, en ook leende ik zo nu en dan iets van hen. Het deed me beseffen dat gebruik uiteindelijk belangrijker is dan bezit. En zo is het balletje gaan rollen en ben ik The Collectives gestart: een platform waar je designer items kunt huren én verhuren. Bij The Collectives kan je terecht voor zowel daily- als occasional wear, en kan je per seizoen je eigen (mini) capsule collecties samenstellen. Hierdoor is je kledingkast niet alleen groener, maar ook groter dan ooit tevoren.

Jullie bieden een heel andere manier van duurzaam consumeren aan en verwerpen het idee dat we constant nieuwe dingen moeten hebben in onze kledingkast. Merken jullie met The Collectives een verandering in het koopgedrag van de nieuwe generatie consumenten?
Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen. Toen ik net The Collectives was gestart kreeg ik heel vaak de vraag of ze het item niet toch konden kopen. Het idee dat er wordt betaald maar er geen product tegenover staat voelde toch heel vreemd voor klanten. Echter nu door COVID-19 zie je dat er steeds meer naar alternatieven worden gezocht. Dit komt mede doordat er meer inzicht is gekomen in hoe de hele productieketen in elkaar steekt. Hierdoor is iets als huren nu steeds meer als ‘normaal’ wordt gezien. Ik denk dus niet zozeer dat het een nieuwe generatie consumenten zijn, maar dezelfde die op zoek zijn naar andere manieren hoe hun huidige collectie aan te vullen op een duurzame manier zonder in te leveren op stijl .

Hoe worden de items van The Collectives geselecteerd? Wat maakt een item perfect passend?
Het is belangrijk dat elk item iets toevoegd aan de collectie. Vaak ga ik zelf bij de klant langs om samen een paar mooie stuks uit te zoeken voor de verhuur. Ik hou zelf heel erg van klassieke tijdloze stukken. Items die langer dan een seizoen mee kunnen gaan. Ik ben een enorme modeliefhebber en vanuit deze passie weet ik vaak wel of een item een aanvulling is.

photo: Simone Frank

Van waar komt het idee om mini capsule wardrobes aan te bieden naast jullie reguliere collectie?
Ik speelde altijd al met het idee om meer de nadruk te leggen op daily- in plaats van occasional wear, maar dit idee kreeg pas echt vorm na het wegvallen van alle events door COVID-19. Ik vind het belangrijk om juist kleding voor dagelijks gebruik aan te bieden, omdat dit de items zijn waarmee je (tijdelijk) je eigen collectie kan aanvullen. Daarnaast hadden we eigenlijk alles al ‘in huis’: van mooie lange Burberry jassen, tot tijdloze colberts en mooie shirts. Door deze items als een mini capsule wardrobe aan te bieden, laten we zien dat je echt niet hoeft te kopen om stijlvol een nieuw seizoen in te gaan.

Komende AFW presenteert The Collectives de nieuwe mini capsule wardrobes tijdens een ontbijt in het Conservatorium Hotel. Kan je me hier wat meer over vertellen?
Vanaf september bieden we – naast onze reguliere verhuur – ook mini capsule wardrobes aan. De capsule collecties bestaan uit minimaal vijf items, variërend van kleding tot accessoires en schoenen, en zijn beschikbaar voor een huurtermijn van één tot drie maanden. Door de langere huurperiode worden de items (tot) een heel seizoen lang, echt onderdeel van iemands eigen garderobe. Zo maken we huren niet alleen toegankelijker, maar proberen we consumenten ook te stimuleren om te huren in plaats van te kopen. De mini capsule wardrobes zijn kant-en-klaar te bestellen via Instagram (@thecollectives.amsterdam) of zelf samen te stellen in onze showroom in Amsterdam. En voor de mensen die het zelf samenstellen toch een beetje lastig vinden; wij helpen met alle liefde bij de styling van jouw perfecte mini capsule wardrobe!

Meer in Fashion

AFW blikt terug op de laatste vijf Lichting winnaars

AFW blikt terug op de laatste vijf Lichting winnaars

De show waar iedereen naar uitkijkt: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show die de veertien beste graduates van de Nederlandse academies in de spotlight zet. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro, die beschikbaar word gesteld door de Meester Koetsier Foundation. De gerenommeerde jury kiest elk […]

De show waar iedereen naar uitkijkt: Lichting. De wedstrijd in de vorm van één centrale runway show die de veertien beste graduates van de Nederlandse academies in de spotlight zet. De winnaar gaat naar hui [...]

In het atelier van Ekaterina Ravina, Lichting 2020 finalist

In het atelier van Ekaterina Ravina, Lichting 2020 finalist

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen op bezoek bij het atelier van 2020 finalist Ekaterina Ravina.    Wat is het verhaal achter jouw Lichting 2020 collectie? […]

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Een verzameling van de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Wij gingen o [...]