Sluit menu
Menu
Vrijdag, 19 april 2019

Fashion

Timothy Scholte (KABK): “Ik wilde de man tot een object maken.”

Amsterdam Fashion Week

Lichting is het kloppend hart van Amsterdam Fashion Week. Dit zijn de beste graduates van onze academies, het neusje van de zalm, vers van de pers. Anders gezegd: dit is de toekomst. Op amsterdamfashionweek.nl alvast een introductie. Dit keer de eer aan Timothy Scholte.

Naam: Timothy Scholte
Opleiding: Royal Academy Of Art, The Hague
Collectienaam: Become a Mary-Ann, change your body for desire

Het idee
“Mary-Ann betekent prostituee in Britse slang van de 18de eeuw en het concept is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Fanny en Stella, twee mannen die zich verkleedden als vrouw om zo hun homoseksualiteit te uiten en de aandacht te trekken van andere mannen. Zo was destijds de rolverdeling. Er waren mannen in gewone kleding die waren aangetrokken tot mannen in vrouwenkleding. Wat ik heel interessant vond was dat vrouwen in staat waren om hun lichaam te veranderen en dit idee wilde ik ook toepassen op de man door van hem een object te maken.

Ik werd toen geïnspireerd door de crinoline en ben vanuit dat standpunt de grenzen gaan opzoeken met metalen constructies. De volgende vraag die ik mezelf stelde was: “Hoe ga ik de man als een object laten zien met de crinoline als grootste inspiratiepunt?”

Het ontwerp
“Ik heb heel veel beeldmateriaal verzameld dat bij mijn thema paste. Vervolgens heb ik me laten inspireren door de film Akira en Victoriaanse schilderijen en ben ik die inspiratie gaan toevoegen aan mijn collages om het mannelijke lichaam te blijven transformeren. De wisselwerking en interactie tussen het mannelijk lichaam en de crinoline staat centraal in deze collectie. Het zorgt voor een illusie en ik wilde spelen met klassieke vormen die worden gezien als begeerlijk. Wat ik ook merkte aan mijn constructies is dat ze enorm oncomfortabel zijn. Je kon op het gezicht van mijn modellen aflezen dat ze het zwaar hadden en dat voegde echt iets toe aan de sfeer van de show. Net zoals de hakken, die ik onder sneakers heb geplakt. Het is het gevoel van lijden voor de mode.”

Meer in Fashion

Steven Harrington Ontwerpt Nike Flyleather Sneaker voor de Dag van de Aarde

Steven Harrington Ontwerpt Nike Flyleather Sneaker voor de Dag van de Aarde

In 2019 blijkt het buzzword in de mode-industrie nog steeds duurzaamheid te zijn. Waar Stella McCartney samen met Adidas vorig jaar nog de eerste vegan Stan Smith uitbracht (shameless website plug naar het artikel hier), komt Nike nu met een collectie die de Dag van de Aarde viert. In samenwerking met de razend populaire designer […]

In 2019 blijkt het buzzword in de mode-industrie nog steeds duurzaamheid te zijn. Waar Stella McCartney samen met Adidas vorig jaar nog de eerste vegan Stan Smith uitbracht (shameless website plug naar he [...]

Style School Studenten blikken terug op Amsterdam Fashion Week

Style School Studenten blikken terug op Amsterdam Fashion Week

Hectiek, styling kits, nieuwe gezichten, samenwerkingen met toonaangevende designers en modellen én de meest unieke ontwerpen. Style School ByDanie (oud-)studenten Janine en Chloë waren aanwezig tijdens AFW Studio en het bijbehorende event bij warenhuis Hudson’s Bay. Samen met de talenten blikken we terug op de afgelopen dagen.   Janine Slaat: “Ik heb zowel de cursus […]

Hectiek, styling kits, nieuwe gezichten, samenwerkingen met toonaangevende designers en modellen én de meest unieke ontwerpen. Style School ByDanie (oud-)studenten Janine en Chloë waren aanwezig tijdens AF [...]